Staffan Erfors och Johan Staël vin Holstein.
Staffan Erfors och Johan Staël vin Holstein.

Entreprenören och debattören Johan Staël von Holstein kommer tillbaka som kolumnist hos Metro. Läsarna kommer att få ta del om hans tankar om framtiden, entreprenörskap – och inte minst politik. "Nu inför valåret hoppas jag kunna reda ut en del begrepp och idéer", säger han.

Johan Staël von Holstein, 54, skrev kolumner för Metro mellan 2006 och 2008. Nu är han tillbaka.

– Jag tycker att det är jättekul. Jag gillar att ha en megafon för mina tankar och idéer. Nu inför valåret hoppas jag kunna reda ut en del begrepp och idéer. Jag tycker att politikerna ofta målar upp bilder som inte stämmer överens med sanningen och att de glömmer många vitala delar. Så jag hoppas kunna vara ett bidragande element i den politiska debatten, säger han.

LÄS MER: Johan Staël von Holstein: Stureplan är hela Sveriges hjärta

Johan Staël von Holstein har bland annat grundat it-bolaget Icon Medialab och startat upp och investerat i många olika teknikbolag och sajter. Just nu driver han riskkapitalbolaget Speed Ventures. I sina kolumner i Metro kommer han att plocka upp aktuella ämnen, men egentligen kan det handla om vad som helst, säger han.

– Det kan vara en katt det är synd om, en tant som var dum och en del politik eftersom jag tycker att nästan allt är politik. Det kommer att handla om framtidsvision, och självklart om det viktigaste som finns i samhället: entreprenörsskap.

Vilka nya perspektiv tror du att du kan ge läsarna?

– Jag tror att jag kan återinföra ett mer humanistiskt, mänskligt och tvärvetenskapligt perspektiv på framtiden, som inte alls bara handlar om vr. Det kommer att finnas fantastiska möjligheter för entreprenörsskap. Världen i framtiden kommer att vara full av valmöjligheter. Det kommer att bli ett friare och härligare land där människor måste lära sig ta mer personligt ansvar. Det innebär per automatik att det blir mindre centralt politiskt styre och jag ska försöka måla upp den här bilden så att folk har någonting att längta efter och drömma om, säger han och fortsätter:

–  Jag är en bonddräng från Halmstad, jag har jobbat i fabrik, har bott utomlands, jag är ordblind, jag har utbildning. Jag är en mångfaciterad person med väldigt mycket erfarenheter från en rad områden. Jag har mycket åsikter och ett tydligt lätt språk som folk förstår. Jag tror att min röst behövs i den politiska debatten. Jag tycker det här ska bli skitroligt!

Metros chefredaktör Staffan Erfors är nöjd över rekryteringen.

– Det är kul att få hälsa välkommen tillbaka till Johan Staël von Holstein, han är själva sinnebilden för en frisk fläkt. Jag gillar folk som vågar uttrycka åsikter och en poäng med att läsa kolumner är ju faktiskt att man inte behöver hålla med om allt, det är kul att bli lite förbannad och Johan är bra på att väcka känslor, säger han.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri är ny kolumnist i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset