Johanna Ljungdahl, 16, misshandlades blodig för att hon är feminist och bisexuell.
Johanna Ljungdahl, 16, misshandlades blodig för att hon är feminist och bisexuell.

Killen tyckte att 16-åriga Johanna ”behövdes sättas på plats” för att hon är feminist och bisexuell – så han misshandlade henne blodig.– Han sa ”jag hatar flator" och "nu ska jag slå dig som en man” säger Johanna Ljungdahl till Metro.

Privat

Johanna Ljungdahl

Det var på Valborgsmässoafton som 16-åriga Johanna Ljungdahl och hennes kompis hamnade i diskussion om jämställdhet, feminism och homosexualitet med några äldre killar i 20-årsåldern i Tantolunden på Södermalm i Stockholm. 

En av killarna berättade att han hatade bögar. Och när Johanna, som själv är bisexuell, argumenterade emot och ifrågasatte varför han tyckte att det var okej med homosexuella tjejer men inte killar, såg mannen plötsligt rött, något som Aftonbladet var först med att uppmärksamma. 

– Då sa han ”nu hatar jag flator också”, och ”du vill ha jämställdhet, nu ska jag slå dig som en man”, säger Johanna Ljungdahl till Metro.

Därefter gick killen fram till och puttade Johanna så att hon föll till marken.

– När jag ställe mig upp slog han mig i ansiktet, på käken och i tinningen. Jag började blöda massor av näsblod.

Trots att blodet forsade nedför Johannas ansikte var det ingen av de 20-talet människorna som befann sig i närheten som grep in i misshandeln, troligen för att de var kompisar med killarna tror Johanna. Först när hon hade tagit sig bort från killen och ringt till polisen fick hon hjälp från några förbipasserande tills dess att polisen och ambulansen kom. 

På akuten konstaterades det att Johanna inte hade fått några allvarligare skador från misshandeln. Men nu, tre dagar senare, har hon fortfarande ont och är svullen i ansiktet. 

– Men jag mår bra nu, jag är mest bsviken på att man inte ska få känna sig trygg med sina åsikter.

I helgen lade Johanna upp en bild på sitt blåslagna ansikte på Facebook, ett inlägg som i skrivande stund har delats över 5 000 gånger. Men trots att bilden är otäck och med all tydlighet visar ett misshandlat ansikte, är det flera personer som har anklagat henne för att ljuga om händelsen.

– Folk säger att jag hittar på och bara vill ha uppmärksamhet, och en kille skrev till och med att jag fick det jag förtjänade, säger Johanna, som till slut fick stänga av kommentarsfältet för att slippa folks elaka tungor.

Hon tycker att det är sorgligt hur folk kan skriva sådana saker till en person som har blivit misshandlad för sin sexuella läggning och sina åsikters skull. 

– Det gör ont att någon tror att jag skulle ljuga om en sådan här grej. Tjejer vågar ofta inte träda fram när de blir utsatta för sådant här och när vi väl gör det så blir vi anklagade för att ljuga. Det gör mig förbannad och det var därför som jag la upp bilden på Facebook – för att folk ska veta att det här är ett stort problem, säger Johanna Ljungdahl.

Polisen berkäftar för Aftonbladet att man har fått in en anmälan om misshandel i Tantolunden på valborgskvällen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset