För nio år sedan fick Johanna Engberg reda på att hon lider av en obotlig sjukdom som gör att det växer cystor på hennes njurar. Hon vet inte hur sjukdomen kommer att påverka hennes framtid. "Jag ogillar att tala om sjukdomen, det gäller att tänka på det man mår bra av i livet", säger hon.

Privat

Johanna Engberg har valt att inte lägga fokus på sin sjukdom i vardagen. "Jag är ensamstående mamma till två barn och någonstans har jag aldrig känt mig så harmonisk och tillfreds som jag gör nu". 

Under ett sjukhusbesök för nio år sedan upptäckte läkaren att Johanna Engberg, 33, hade högt blodtryck. I släkten fanns även en ärftlig sjukdom som hon inte tänkt speciellt mycket på – förrän nu. 

Det visade sig att Johanna drabbats av sjukdomen polysisk njursjukdom, även kallad cystnjurar, som hennes mormor tidigare gått bort i och som tvingat två av hennes släktingar att göra en njurtransplantation. Efter att Johanna fått beskedet sökte hon information om sjukdomen på internet. 

►LÄS MER: Alicia, 17, har ovanlig sjukdom – blev förlamad i fem veckor

– Jag läste om folk som dött, och jag har ju även en mormor som avlidit i sjukdomen. Då kände jag att jag inte kommer att bli lyckligare av att läsa om det här, jag måste vända allt och göra något bra av det istället, säger Johanna. 

För den som lider av cystnjurar är det väldigt viktigt att inte ha högt blodtryck, eftersom det gör att cystorna växer mer och snabbare och Johanna går på regelbundna läkarkontroller för att hålla koll på sin sjukdom. I dag äter hon fyra olika  blodtrycksmediciner och en femte medicin som hjälper till att rensa ut salterna i kroppen, eftersom salt kan bidra till ökat blodtryck. 

– Man känner inte av cystorna, även fast de växer. Om jag missar några mediciner får jag hjärtklappning. Det gäller att ta medicinerna och ta hand om mig själv för att må bra. Att känna mig frisk och leva normalt är viktigt för mig. Jag ogillar att tala om sjukdomen, det gäller att tänka på det man mår bra av i livet.

►LÄS MER: Hon gav sin njure till främling – i sommar ska de gifta sig

Trots att sjukdomen är en del av hennes liv beslutade sig Johanna tidigt för att inte låta den ta överhanden. Istället bestämde hon sig för att nu var den perfekta tidpunkten för att förverkliga de drömmar hon alltid haft. Hon startade en blogg och en egen butik för barnkläder som båda snabbt blev populära. 

– I dag har jag en balans i livet. Jag är ensamstående mamma till två barn och någonstans har jag aldrig känt mig så harmonisk och tillfreds som jag gör nu. 

Johanna kan i dag leva ett normalt liv trots sin sjukdom, men hon är medveten om att det kan komma att ändras. 

–  För mig handlar det inte om vad jag inte kan göra, utan om vad jag faktiskt kan göra. Jag har skapat min dröm trots att jag fick ett sjukt besked, allt går om man bara vill. Min familj, mig själv och butiken är det jag vill fokusera på i livet, inte en sjukdom som denna. Jag vill leva och njuta av livet. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa