Sahlgrenska universitetssjukhuset har för närvarande fyra års kö för assisterad befruktning med donerade spermier.
Sahlgrenska universitetssjukhuset har för närvarande fyra års kö för assisterad befruktning med donerade spermier.

Johanna Waara, 36, i Göteborg står i en fyra år lång kö för att bli gravid. I sin kamp för att få hjälp bollas hon mellan olika vårdgivare och ibland känner hon att hon håller på att gå sönder.

Johanna Waaras längtan efter barn började växa sig allt starkare för två år sedan, ungefär samtidigt som en relation tog slut.

Sedan dess har hon vägt alternativet att bli mamma på egen hand mot att snabbt försöka hitta en partner att skaffa barn med.

– Jag har vänner som skaffat barn i ganska nya relationer som inte varit så trygga. Jag är mycket, mycket mer avskräckt att gå den vägen. Det tror jag är en större påfrestning för en själv och för föräldraskapet. Jag vill hellre göra det själv och försöka bädda för bästa möjliga föräldraskap, säger hon.

1 augusti 2016 blev det möjligt att ställa sig i kö för att få hjälp med assisterad befruktning som ensamstående kvinna i Västra Götaland. Johanna ställde sig i kön direkt.

Men kötiden vid Sahlgrenska universitetssjukhuset för att få komma på utredning innan behandling är fyra år. Det är den längsta kötiden i landet.

– Jag förstår varför. Här i Västra Götaland har inte politikerna skjutit till en enda krona i extra resurser, säger Johanna Waara.

Istället fick Johanna tips av Sahlgrenska universitetssjukhuset om att söka hjälp i Region Skåne där kön bara är några månader lång.

– Jag blev jätteglad och tänkte: yes, här finns det faktiskt en möjlighet.

Men för att få ställa sig i kön i Region Skåne måste Johanna första ha gjort en utredning och ha en remiss. Något som det alltså är fyra års kö för i Västra Götaland.

LÄS MER: Jessica, 37, åker till Danmark för att bli mamma: ”Var för långa köer”

Johanna provade att vända sig till en privat klinik och betala för utredningen själv. Men intyget ifrån den psykologiska utredningen från den privata kliniken blev inte godkänt av Region Skåne.

– Jag har nu hållit på i fyra månader med att komplettera intyget, säger hon.

Nu har Johanna tvingats hitta en annan psykolog för att göra om den psykologiska utredningen. Något som dock har varit svårt eftersom de privata klinikerna i Göteborg gett besked om att de numera bara gör utredningar som gäller för behandling hos dem själva.

Samtidigt går tiden. Trots den nya lagstiftningen som ska hjälpa kvinnor som vill skaffa barn på egen hand får Johanna ingen hjälp.

– Där någonstans blir det inte en reell möjlighet, även om möjligheten finns på pappret, säger hon.

– Ibland är jag helt knäckt och skitledsen. Ibland blir jag jättearg. Ibland tänker jag att det är bra att jag är så himla envis. Det är lätt att tänka att ”jag ger upp”.

Johanna försöker nu undersöka flera spår samtidigt. Hon tror trots allt att det ska gå vägen till sist. På något sätt.

– I värsta fall får jag betala allting själv, för jag vill så gärna bli förälder. Men det är väldigt mycket pengar det handlar om. Det vore ju fint om det gick att få det via landstingen som jag är berättigad till.

Johanna Waara hoppas att andra ensamstående ska slippa gå igenom samma sak som hon själv gjort.

– Det kan liksom inte bara fortsätta så här. Då kommer fler fortsätta kämpa i det tysta och gå sönder.

LÄS MER: Johanna, 36, står i en fyra år lång kö för att bli mamma

Fakta: De ska landstingen erbjuda

SKL har beslutat om rekommenderade riktlinjer för assisterad befruktning. Där står det att:

– Behandlingen ska starta innan kvinnans 40-årsdag. Frysta embryon kan återföras fram till den behandlade kvinnans 45-årsdag.

– Kvinnan ska inte vara under 25 år gammal.

– Landstinget erbjuder tre IVF-behandlingar eller sex inseminationer med donerade spermier.

– Landstingsfinansierad assisterad befruktning endast ska erbjudas kvinnor som inte sedan tidigare är registrerade vårdnadshavare till något barn.

– Vårdgarantin innebär att utredningsfasen ska påbörjas inom tre månader från första kontakt. Men om en behandling är beroende av donation av ägg eller spermier startar vårdgarantins tidsgränser är dessa finns på plats.

Källa: SKL

Det ingår i den särskilda prövningen:

Ensamstående som ansöker om assisterad befruktning med donerade spermier ska genomgå en särskilda prövning som en del av utredningen:

Där ska det tas hänsyn till den ensamståendes ålder, hälsotillstånd, eventuella funktionsnedsättningar, levnadsvillkor och inställning till att berätta för barnet om dess biologiska ursprung. Hänsyn ska även tas till den ensamståendes sociala nätverk.

Källa: Socialstyrelsens allmänna råd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset