Läkare varnar för ett utbrett nässpraysberoende bland svenskarna. Johanna Toftby, 42, har varit beroende i sex år. ”Det är hemskt att så många är beroende”, säger hon.

TT

Beroendet är utbrett i Sverige.

Försäljningen av nässpray ökar för varje år i Sverige. Förra året såldes över 10 miljoner förpackningar. För många övergår användandet av nässpray till ett beroende. Så har det blivit för frisören, bloggaren och krönikören Johanna Toftby, 42.

– Det började för fem-sex år sedan när jag var sjuk. Jag använde nässpray för länge och fastnade, säger hon.

►LÄS MER: Så farligt är det att vara beroende av nässpray

För Johanna Toftby har beroendet gått i perioder. Hon har kunnat hålla sig borta några veckor för att sedan åka dit så fort nästäppan kommit tillbaka.

– Jag tycker det är jobbigt att vara beroende. Nästäppan har blivit värre på grund av att jag använt nässpray för mycket. Och jag gillar inte att vara beroende av något.

LÄS MER: Därför kan du inte sluta äta chips när du väl börjat

På sin blogg, johannatoftby.se, har hon skrivit om sitt nässpraysberoende. Många har skrivit att de har liknande problem.

– Jag tycker det är hemskt att så många är beroende, nu finns det även tillgängligt överallt dygnet runt. Vissa resonerar att det förstås finns värre saker att vara beroende av, det är nog därför det är lätt att bli fast.

Lena Hedlund, överläkare vid Öron-, näsa-, halskliniken på Södra Älvsborgs sjukhus, säger att antalet användare ökade kraftigt när man fick börja sälja receptfria läkemedel utanför apotek 2009.

– Då exploderade det. Jag tror att fler kanske känner till riskerna. Men det är ett problem, säger hon.

Ett nässpraysberoende är inte livshotande, det handlar mer om att livskvalitén hotas, menar överläkaren.

– Man får en inflammation i nässlemhinnan som gör att man blir mer täppt. Det är obehagligt att inte kunna andas med näsan, man sover dåligt och snarkar på nätterna.

►LÄS MER: Studie: Därför blir du beroende av Tinder

Men i de allra flesta fall går det att bli av med beroendet.

– Vi behandlar det med kortisonspray. Det finns även på apoteket receptfritt, tror man att man klarar av det själv kan man testa hemma.

Lyckas man inte på egen hand rekommenderar Lena Hedlund ett besök på vårdcentralen.

– I många fall är det en långvarig process. Först lite egenvård, sedan vårdcentralen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset