För ett år sedan hade Johanna Cecilia aldrig trott att hon skulle säga upp sig för att kitesurfa. "Då hade jag ett spikrakt mål att avancera i karriären så fort det bara går och visste inte ens vad kitesurfing var" säger hon.
För ett år sedan hade Johanna Cecilia aldrig trott att hon skulle säga upp sig för att kitesurfa. "Då hade jag ett spikrakt mål att avancera i karriären så fort det bara går och visste inte ens vad kitesurfing var" säger hon.

Johanna Cecilia Martinsson, 28, jobbade i finansbranschen när hon förälskade sig i kitesurfing. När hon inte fick tjänstledigt sa hon upp sig för att kunna kitesurfa på heltid. Hennes nästa mål är att börja tävla.

Allt började med ett Youtubeklipp.

– Jag såg ett Youtubeklipp om kitesurfing och tänkte att det här vill jag lära mig. Så bokade jag en semester i Panama och blev helt förälskad i kitesurfing under den semestern, säger Johanna Cecilia Martinsson.

Hon var först i vattnet och sist upp. 

– Trots att jag släpades genom vattnet och svalde mängder med saltvatten såg de min passion och erbjöd mig att stanna kvar en säsong och träna.

► LÄS MER: De lämnade sina gamla liv – flyttade till Goa och startade bed & breakfast

Men i Köpenhamn väntade hennes jobb och karriären som hon jobbat hårt för.

– Men när jag kom hem och det var första dagen på jobbet och allt var som innan funderade jag på om det verkligen är det här jag ska göra nu och så tänkte jag att det erbjudandet var once in a lifetime, säger Johanna Cecilia och fortsätter:

– Jag gick in till min chef på eftermiddagen och frågade om jag kunde få tre månaders tjänstledigt men då sa han nej och då sa jag att jag får tacka för mig.

Chefen förstod inte först att hon menade allvar. Men sa sedan att hon kunde få tjänstledigt om ett år.

– Men jag vet inte hur min fysik ser ut om ett år eller vad jag är i för situation då. Jag kände att det är nu eller aldrig, säger Johanna Cecilia.

Så hon sa upp sig i januari och i februari drog hon till Panama för att surfa på heltid.

– Min mamma grät och min pappa tyckte att det var ett fruktansvärt oansvarigt beslut, säger Johanna Cecilia och skrattar.

► LÄS MER: Melanie och Tobias sålde allt – reser nu jorden runt och äter frukt

De flesta i hennes omgivning var skeptiska till hennes beslut men hennes magkänsla sa att det var rätt. Sex månader senare är hennes mål att börja tävla nästa år. Kitsurfing i USA, Dominikanska republiken och Brasilien är vad som väntar i höst.

– Det krävs att man är någonstans där man kan kitesurfa varje dag, säger Johanna Cecilia. Omgivningen är inte längre skeptisk utan positiv till hennes val.

– Många önskar att de kunde göra samma sak och säger att de blir inspirerade av att höra min story. Det är kul att jag kanske kan pusha människor i samma bana, säger Johanna Cecilia, som uppdaterar hur det går på resorna och tävlingarna på sin Facebooksida.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset