Johanna Ojala, SVT, tar emot priset Årets sportprofil under Kristallengalan på Stockholmsmässan.
Johanna Ojala, SVT, tar emot priset Årets sportprofil under Kristallengalan på Stockholmsmässan.

För första gången har en kvinna tagit hem priset Årets sport-tv-profil på Kristallengalan. Johanna Ojala, SVT, röstades fram av tittarna i direktsändning.

– I kväll har det skett någonting historiskt. Aldrig förut har vi haft fyrtal i damer i den här kategorin, sade Johanna Ojala, SVT:s längdskidexpert, när hon tog emot priset.

Hon var nominerad tillsammans med Anna Brolin (TV4), Karin Frick (Kanal 5) och Frida Nordstrand (TV3).

Hittills har männen abonnerat på att bli utsedda till tv-världens sportälskling. SVT:s André Pops har norpat priset fem gånger av sju möjliga.

– Jag är så otroligt tacksam att tittarna har valt att rösta på mig, det betyder att de gillar det jag gör och det ger motivation och inspiration till att fortsätta utvecklas och göra ett bra jobb, sade Johanna Ojala efter prisutdelningen.

Ojala, ett välkänt ansikte för Vinterstudions tittare, har upplevt hur hennes expertkunskaper har ifrågasatts för att hon är kvinna.

– En del blir förvånade för att jag kan saker. Då säger jag att jag i grund och botten är tränare, och får höra: Jaha, då vet du ju verkligen vad du pratar om, sade hon före galan, och fortsatte:

– Både som tränare och sportjournalist måste man bevisa vad man kan både en, två och tre gånger oftare än männen.

Priset delades ut av en kvinnlig sport-tv-pionjär, Ann-Britt Ryd Pettersson, som 1980 blev tv-sportens första kvinnliga programledare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset