Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Brott TT

Attacken mot polisstationen i Rosengård i Malmö är "avskyvärd och feg", konstaterar justitieminister Morgan Johansson (S).

De kriminella hoppas nog att de ska skrämma polisen att backa undan, men effekten kommer snarare att bli den rakt motsatta, säger han.

Johansson tror att attacken är ett svar på vad han beskriver som en kraftsamling från Malmöpolisens sida den senaste tiden, och att fler än 70 personer sitter häktade.

I sådana här lägen tar polisen snarare ett steg framåt, och det är jag övertygad om att man kommer att göra i ännu högre utsträckning nu också, säger han.

Han säger att Malmöpolisen är väl försedda när det gäller resurser, och att det skärpta straffet för grovt vapenbrott vilket bland annat innebär att det är lättare att häkta misstänkta.

Så man har fått ytterligare verktyg att komma åt det här, säger han.

TT: Rikspolischefen Dan Eliasson uppmanar regeringen att driva på i lagstiftningsfrågan. Tycker du att den här händelsen visar på behovet av sådana åtgärder?

Ja, det understryker bara att vi behöver skärpa straffrätten på det här området. Nu är det väl så att händelsen i går rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse, där har vi redan en mycket hög straffskala som går ända upp till livstid för grovt brott. Men man behöver ändå göra straffskärpningar när det gäller attacker mot blåljuspersonal, så vi kommer förstås att jobba vidare med de förslagen.
Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset