Emma Johansson avslutade sin mästerskapskarriär med en 49:e plats. Arkivbild.
Emma Johansson avslutade sin mästerskapskarriär med en 49:e plats. Arkivbild.

Två OS-silver, ett VM-silver och två VM-brons – men i den sista mästerskapsstarten var Emma Johansson chanslös.Svenskan rullade i mål som 49:a när 20-åriga danskan Amalie Dideriksen spurtade hem guldet i cykel-VM i Doha.– Skönt att vara färdig, säger Johansson.

Det var generationsskifte på den nordiska cykeltronen i cykel-VM i Doha, Qatar.

När allt skulle avgöras i Emma Johanssons sista stora mästerskapslopp såg hon bara ryggen av den 13 år yngre danskan Amalie Dideriksen. Juniorvärldsmästaren från 2014 spurtade ned den nederländska kanonen Kirsten Wild i guldkampen och fick med sig den nordiska kollegan Lotta Lepistö, Finland, på prispallen.

Johansson gjorde ett försök med lite mer än en mil kvar men kom inte i väg – och ägnade resten av loppet åt att bädda för Sara Mustonen som blev bästa svenska på 17:e plats.

– Klungspurt är inte min grej. Det känns lite surt att Sara inte blir topp tio. I så fall hade vi nog alla varit supernöjda, säger Johansson till TT.

Fem medaljer

Den 33-åriga svenskan kliver av karriären med fem mästerskapsmedaljer i linjelopp: OS-silvren i Peking 2008 och Rio de Janeiro i augusti, VM-silvret i Toscana 2013 och bronsen i Melbourne 2010 och Ponferrada 2014.

– Jag är väldigt stolt över det jag har presterat. Jag har fått ut max så många gånger. Okej, det har inte räckt till den ädlaste medaljen men att få vara på podiet är en häftig känsla. Och jag har haft en otroligt balanserad karriär. Jag har varit rankad topp tre i åtta år eller något sånt.

Johansson är övertygad om att hon fattat rätt beslut när hon nu kopplar skorna från tävlingspedalerna.

– Det är lite surt att sluta nu när vi har ett så härligt gäng. Framtiden ser ljus ut. Men jag orkar inte göra kroppen mer ont. Det är fortfarande skitkul att cykla men att träna så hårt som man måste för att vara med i den absoluta toppen – det är jag färdig med, säger hon.

Späckat schema

Helt klar med sporten är Johansson inte. Hon har kontrakt med sitt stall över nästa år och kör cykelcross i Stockholm redan nästa helg.

Risken för att den stora tomhetskänslan slår till är liten.

– Det har jag inte tid till. Du skulle se mitt höstschema... Och jag kommer att följa de andra tjejerna med spänning. Jag kommer att heja ivrigt och kanske kommer jag till och med att vara en del av det, säger Johansson.

Amalie Dideriksen var förstås jublande glad.

– Jag skulle bara ha Wilds hjul och när jag fick det betalade det sig. Helt galet. Jag hade drömt om topp tio, sade danskan i TV10:s sändning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset