Jakob Johansson under söndagskvällens träning.
Jakob Johansson under söndagskvällens träning.

Insatsen mot Frankrike har hyllats av vänner, bekanta och fotbollskunniga.Men inför VM-kvalmatchen visste inte Jakob Johansson om kvaliteten fanns.– Klart det fanns en osäkerhet, säger han.

Knappt två dagar har passerat sedan tävlingsdebuten på Stade de France. Det är timmar som gjort att Jakob Johansson har fått perspektiv på vad som verkligen hände i utkanten i Paris.

Det är framför allt två saker som har etsat sig fast; en som han har tänkt på själv, en annan som vänner, bekanta och familjemedlemmar har fått honom att inse.

Allt har blivit en blandning av besvikelse och stolthet.

Det första handlar så klart om Sveriges tappade 1–0 till 1–2.

– Vi kan ändå stå rakryggade och känna att vi gjorde en bra insats mot Frankrike. Men, så klart, det finns fortfarande en besvikelse hos oss, säger Johansson kort efter träningen i ett kylslaget Budapest.

"Överraskning för alla"

Det andra handlar om AEK Aten-spelarens insats. 26-åringen var skrällen i truppen, han var jokern i startelvan och i slutändan var mittältaren en av spelarna som utmärkte sig i VM-kvalmatchen.

– Jag tror det var en överraskning för alla, säger Johansson och berättar om alla meddelanden som han har fått.

– Det har varit ganska mycket sms och meddelanden. Jag har bara fått positiva ord.

Hyllningarna var dock inget som han kunde se komma.

Inför matchen handlade känslorna mest om tvivel, ovisshet. Jakob Johansson visste inte om han hade vad som krävdes för att spela på den här nivån, möta stjärnor som Paul Pogba, Blaise Matuidi, Antoine Griezmann...

– Det är klart att det fanns en osäkerhet från min sida när man kommer till en sådan match. Jag visste inte om jag skulle hålla för tempot och mot den motståndaren, säger han.

– Klart man var osäker men det var kul att jag hängde med och gjorde en bra match.

Speltid mot Ungern

Mycket talar nu för att Jakob Johansson får fortsatt förtroende på Sveriges centrala mittfält i vänskapsmatchen mot Ungern på tisdag.

– Vi har inte fått något lag än men vi får se vad han (Janne Andersson, förbundskaptenen) ställer för elva på planen. Jag är redo att spela om det vore så, säger han.

– Det är alltid kul att spela. Jag är glad över att jag fick chans mot Frankrike. Det är självklart att man vill spela matcher och bidra.

Hur det blir med Jimmy Durmaz och Ola Toivonen är mer osäkert. Toulouse-duon kände sig slitna efter Frankrike-matchen och valde att kliva av träningen tidigare än alla andra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset