Henna Johansson förlorade kvartsfinalen och lyckades inte nå bronsmatch genom återkval.
Henna Johansson förlorade kvartsfinalen och lyckades inte nå bronsmatch genom återkval.

Hon tog sig till återkval – men där tog OS slut för brottaren Henna Johansson.Jekaterina Larijonova, Kazakstan, tog svenskan på fall och en mycket besviken Johansson grät efter finalen.

Johansson tog ledningen med 1–0 i första perioden i 63-kilosklassen. Men därefter tog det stopp och kazakiskan gjorde en blixtsnabb attack, vred på sig och fick med sig svenskan som föll på rygg. Det genererade fyra poäng – och Larijonova vann återkvalet på fall.

– Jag har kontroll men slappnar av för en sekund och sen är det över, säger Johansson om ögonblicket som berövade henne en bronschans.

Problem med diskbråck

Hon säger att det med lite perspektiv säkert kommer att kännas bra att ha varit i Rio och varit nära medaljmatch.

– Jag tror inte mina motståndare ens väntade sig att jag skulle dyka upp här. Nu ska jag återhämta mig, stänga den här boken och den här skadan – och komma tillbaka starkare, säger Henna Johansson som alltså har dragits med diskbråck inför OS.

Japan tog guld

Hon fick annars en strålande start på OS. Svenskan behövde inte ens gå matchen ut i åttondelsfinalen mot tjeckiskan Adela Hanzlickova, utan tog en ledning med 10–0 och vann matchen på teknisk överlägsenhet redan i första ronden. När de tjeckiska ledarna utmanade domarens beslut att ge Johansson en tvåa till 10–0 fick svenskan en poäng till.

Det blev ingen semifinal efter 7–2-förlusten i kvarten mot Marjia Mamasjuk, Vitryssland. Men enligt reglerna så har brottarna chansen att gå vidare om motståndaren tar sig till final, vilket var precis vad Mamasjuk gjorde.

Guldet gick till Risako Kawai från Japan, som vann över vitryskan Maria Mamashuk i finalen, medan bronsmedaljörer blev Kazakstans Jekaterina Larijonova och polacken Monika Ewa Michalik.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset