Therese Johaug. Arkivbild.
Therese Johaug. Arkivbild.

Den norska skidstjärnan Therese Johaug, som åkt fast i ett dopningstest, stängs av i två månader under vidare utredning och i väntan på slutgiltig dom.Antidoping Norge anser att Johaug "inte är utan skuld".

"Jag tar det här hårt, men förhåller mig till det. Nu koncentrerar jag mig på det som är viktigast, att jobba för att bli helt frikänd", säger Johaug, som inte kommer att överklaga tillsvidareavstängningen, i ett pressmeddelande från det norska skidförbundet.

Anstein Gjengedal, som leder "påtalenemnden" i Antidoping Norge, säger i ett pressmeddelande att man stänger av Johaug eftersom hon "inte kan anses ha uppträtt utan skuld".

– Eftersom utövaren har testats positivt på en särskild substans, och objektivt har ett ansvar, måste vi stänga av utövaren så snart den inledande utredningen är klar, säger Niels R Kiær i "påtalenemnden" till nyhetsbyrån NTB.

– Vi kommer under de kommande veckorna att värdera påföljden, graden av försiktighet eller graden av skuld.

"Stålsatt sig"

Johaug är avstängd från tävling och organiserad träning till den 18 december, eller till den dag som domen kommer om den kommer tidigare, uppger "påtalenemnden", motsvarigheten till Sveriges dopingkommission i Riksidrottsförbundet.

– Therese har tagit det med fattning och verkar lugn. Hon har gått igenom en period då hon har förberett sig och stålsatt sig för det här, säger landslagschefen Vidar Løfshus till NTB.

Johaug får under avstängningen alltså inte träna organiserat med det norska landslaget. Men enligt Løfshus så finns det en möjlighet att hon tränar med Marit Björgen och de andra landslagskompisarna på fritiden.

– Vänner är vänner och ska få stötta varandra. Om det är på en löptur eller på ett kafé ska de nästan få göra som de vill med. Men det ska inte vara organiserat från vår sida. Det kommer vi vara väldigt tydliga med, säger han till Dagbladet.

Inga tävlingar före jul

I och med avstängningen missar Johaug alla fyra världscuphelger före jul, inklusive premiären i finländska Ruka och minitouren på hemmaplan i Lillehammer. Frågan är hur det påverkar henne inför VM i Lahtis som avgörs i februari?

– Det jag förhåller mig till är att hon är avstängd från all idrott i två månader. Det betyder att hon varken kan tävla för Norge eller (klubben) Nansen IL, säger Løfshus.

– För henne är det självfallet en stressande situation och det försvårar den dagliga träningen.

Skidstjärnan riskerar en längre avstängning, upp till fyra år, när domen kommer. 2013 stängdes en italiensk cyklist av i 15 månader för att ha dopat sig med clostebol – samma ämne som fanns i Johaugs dopningsprov.

Johaug testades i september positivt för den anabola steroiden. Hon hävdar att hon fått i sig det förbjudna ämnet genom en läppsalva mot brännskador.

Utredning mot läkare

Antidoping Norge startar också en utredning mot landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen, som köpte salvan Trofodermin och gav till Johaug. Bendiksen tog på sig skulden för det inträffade och avgick när dopningsskandalen blev känd.

– Vi arbetar fortsatt med att ta vara på Fredrik och Therese som människor mitt upp i allt detta. De är i en tuff och krävande situation, säger Løfshus.

Løfshus har själv uttryckt kritik över både Johaug och Bendiksen för att de missade att läppsalvan som Johaug använde innehöll förbjudna medel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset