Therese Johaug vid dagens presskonferens i Oslo.
Therese Johaug vid dagens presskonferens i Oslo.

Den norska skidstjärnan Therese Johaug har testats positivt för dopning och riskerar flera års avstängning.– Det mest chockerade beskedet jag har fått i hela mitt liv, säger Johaug, som hävdar att hon är oskyldig.

28-åringen har dominerat i skidvärlden de senaste åren och vann världscupen i våras samt för två år sedan. I augusti brände hon läpparna under höghöjdsträning i Italien och fick den läkande salvan Trofodermin. Den innehöll den anabola steroiden clostebol.

– Jag ska kämpa och ge allt, visa alla att jag är oskyldig, säger Johaug vid dagens presskonferens i Oslo.

Testades i september

Testet gjordes den 16 september. Landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen tar på sig ansvaret för att Johaug har fått i sig det förbjudna ämnet.

– Jag försäkrade henne om att krämen var tillåten att använda, för jag kopplade inte att clostebol acetat, som stod i innehållsförteckningen, var ett förbjudet ämne, säger han på presskonferensen.

2013 stängdes den italienske cyklisten Stegano Agostini av i 15 månader för att ha använt clostebol – samma ämne som fanns i Johaugs prov.

Totalt har 27 idrottare åkt fast för clostebol. Elva av dem har stängts av i mer än två år, enligt dopinglist.com som NRK hänvisar till.

Sares chockad

Nyheten slog ned som en bomb i skidvärlden.

– Man är chockad, säger Johan Sares, svensk längdskidchef, till TT.

Sares konstaterar att dopningsskandalen kommer att få stora konsekvenser för sporten – inte bara i Norge.

– Det är inte bra. Det är inte alls bra. Naturligtvis blir det ännu värre när den allra bästa är involverad. Det är en världsstjärna vi pratar om, säger Sares.

Den svenska landslagsåkaren Maria Rydqvist är också chockad.

– Oj, det låter som ett skämt. Det låter verkligen helt förskräckligt. En chock, otroligt tråkigt, säger hon till Aftonbladet.

Storstjärnan Charlotte Kalla hälsar via sin presskontakt Torbjörn Nordvall att hon inte vill ge några kommenterar.

Den norske herrstjärnan Martin Johnsrud Sundby stängdes i somras av två månader för ett mindre dopningsbrott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset