Therese Johaugs läkare såg ingen dopningsmärkning på Trofoderminförpackningen. Den här bilden, på en förpackning av samma läkemedel, har tydlig dopningsvarning.
Therese Johaugs läkare såg ingen dopningsmärkning på Trofoderminförpackningen. Den här bilden, på en förpackning av samma läkemedel, har tydlig dopningsvarning.

Efter dopningsbomben som briserade på torsdagen riskerar den norska skidstjärnan Therese Johaug flera års avstängning.– Det mest chockerande beskedet jag har fått i hela mitt liv, säger Johaug.

Beskedet skakade om hela skidvärlden. Den regerande världscupmästarinnan har testats positivt för den anabola steroiden clostebol, som hon fått i sig genom en kräm som hon använt för solskadade läppar.

Nu riskerar Johaug, sportens kanske största affischnamn, att missa både VM i Lahtis i februari nästa år och OS i Pyeongchang 2018.

– Huvudregeln för uppsåt eller grov oaktsamhet är fyra års avstängning. När det gäller en icke-specifik substans, som det här, måste idrottaren bevisa att den inte har agerat med uppsåt, säger Britha Røkenes vid Antidopning Norge.

– Om det bara är vårdslöst hamnar vi snart på två års avstängning, men det kan bli en kortare avstängning eller sluta med en varning. Det är för tidigt att säga något om.

Fick kräm av läkare

Therese Johaug har dominerat i skidvärlden de senaste åren och vann världscupen i våras samt för två år sedan. I augusti brände hon läpparna under höghöjdsträning i Italien och fick den läkande salvan Trofodermin, som innehåller clostebol, av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen.

– Jag ska kämpa och ge allt, visa alla att jag är oskyldig, säger Johaug vid den känslosamma presskonferensen i Oslo och slår handen i bordet.

Johaug dopningstestades den 16 september. Landslagsläkaren Bendiksen tar på sig ansvaret för att Johaug har fått i sig det förbjudna ämnet och han har avgått till följd av skandalen.

– Jag försäkrade henne om att krämen var tillåten att använda, för jag kopplade inte att clostebol acetat, som stod i innehållsförteckningen, var ett förbjudet ämne, säger Bendiksen.

Hur Johaug straffas återstår att se och det är ett beslut som kan dröja. Enligt Britha Røkenes kan det ta två månader innan man har en straffrekommendation.

Just nu är Therese Johaug faktiskt inte avstängd.

Vilket förvånar Tommy Forsgren, bestraffningsexpert på svenska Riksidrottsförbundets antidopningsavdelning.

– Det är mycket märkligt. För de här dopingsubstanserna är regeln den enligt Wadas kod, som vi alla har att följa, att det ska införas en interimistisk avstängning omedelbart eller snarast som det heter. Nu har man inte gjort det. Vi är lite frågande till det, säger Forsgren.

– Vi har den ordningen i Sverige att vi meddelar den interimistiska avstängningen i samma brev som vi meddelar att idrottsutövaren testat positivt.

Världscupen börjar den 26 november, i finska Ruka.

"Värsta mardrömmen"

Skidförbundsordföranden i Norge, Erik Røste, kallar torsdagen för "en sorgens dag".

– En overklig dag. För Norges skidförbund och längdåkningen är det den värsta mardrömmen man kan uppleva, säger han.

Røste tror att händelsen kommer att påverka landslaget inför säsongsstarten som bara är några veckor bort.

– Därför måste vi se till att avsluta det här så snart som möjligt.

Per Vik Johansen vid Antidoping Norge säger att salvan Trofodermin inte är tillåten i Norge, men i Brasilien och i Italien.

– Det är allvarligt att ha clostebol i kroppen, men det här är ett specialfall. Salvan innehåller så låga nivåer av clostebol att det inte tyder på att det har någon prestationshöjande effekt, säger Johansen.

Avslöjandet om Johaug kommer bara några månader efter att det blev känt att den norske herrstjärnan Martin Johnsrud Sundby stängts av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

– Vi måste få tillbaka den tillit som krävs, från folket. Vi var mitt i arbetet att rätta till saker och ting – och så händer det här, säger Røste.

Larsen, Håkon Mosvold/NTB/TT
"Jag ska visa alla att jag är oskyldig", sade Therese Johaug vid presskonferensen i Oslo.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset