Therese Johaug. Arkivbild.
Therese Johaug. Arkivbild.

Therese Johaug fick hela förpackningen med läppsalvan av landslagsläkaren.– Hon lade inte märke till dopningsvarningen, säger advokaten Christian B Hjorth.

Johaugs advokat säger till norska TV2 att Johaug fick förpackningen av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen med hans anvisningar om hur hon skulle använda salvan för de sönderbrända läpparna och med en försäkring om att salvan inte innehöll något dopningsklassat.

– Hon tog ut tuben ur förpackningen och kastade den. Hon lade inte märke till någon dopningsvarning. Hade hon gjort det hade hon självklart inte använt salvan, säger Hjorth.

På förpackningen till salvan Trofodermin fanns en varningssymbol att salvan innehöll en dopningsklassad substans, den anabola steroiden clostebol.

Den förre direktören i internationella antidopningsorganisationen Wada, finländaren Harri Syväsalmi, är kritisk till att den norska skidstjärnan ännu inte stängts av för sin dopningsförseelse.

– Tänk om det varit VM eller OS i morgon. Vad hade de gjort då? säger Syväsalmi till VG.

Antidoping Norge håller på med utredningen som kan ta uppemot sex veckor. Teoretiskt skulle Johaug kunna vara med i världscuppremiären i Ruka, Finland, den 26–27 november.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset