Problemet med massagesalonger som fungerar som illegala bordeller är utbrett i Australien
Problemet med massagesalonger som fungerar som illegala bordeller är utbrett i Australien

För att bekämpa illegala bordeller har Australiensiska kommuner börjat betala privatdetektiver för att ha sex med prostituerade.

Prostitution avkriminaliserades i Australien på 1990-talet men på flera håll i landet har de lokala myndigheterna problem med olicensierade bordeller maskerade som massagesalonger.  För att komma till rätta med problemen har flera kommuner anlitat ”brothel busters”, privatdetektiver som får betalt för att ha sex med prostituerade och sedan anmäla det till myndigheterna. En av dem är ”John” en skild man i 60-årsåldern, skriver news.com.au.

– Jag basunerar inte ut det eftersom det är lite otroligt att hålla på med den här sortens arbete. Men det är ganska angenämt, berättar han för news.com.au.

”John” har utfört den här typen av undersökningar i Sydney under fyra år. Metoden är ganska enkel, ”John” besöker misstänkta bordeller och om han blir erbjuden sex tackar han ja och betalar och rapporterar det sedan till myndigheterna. ”Johns” vittnesmål används senare som bevis i rättegångar mot salongerna. Han menar att nästan alla av de ”asiatiska” massagesalonger som ligger utspridda i Sydney så erbjuder sexuella tjänster.

– Enligt min erfarenhet så har det bara varit tre lokaler där jag har gått in och inte blivit erbjuden de här tjänsterna någon gång under behandlingen, säger han till news.com.au.

Enligt Lachlan Jarvis som driver en firma för privatdetektiver i delstaten New South Wales är det också många kommuner i delstaten som är i behov av den här typen av tjänster. I bara New South Wales menar han att 10-12 kommuner anlitar ”brothel busters”.

– Jag är inte förvånad över att vissa säger att det är skandalöst att använda skattepengar till de här tjänsterna men de förstår inte att vi hjälper till att stoppa sex-trafficking, säger han till News.com.au.

Även om ”John” och Lachlan Jarvis själva inte verkar ha några moraliska betänkligheter över sitt arbete så är metoden omdebatterad i Australien. Debatten har också aktualiserats av ett fall mot en massagesalong i staden Hornsby. Myndigheterna i Hornsby förlorade rättsfallet mot salongen efter att ha spenderat upp emot 700 000 kronor på undersökningar med bland annat ”brothel busters”. Anledningen var att domstolen bedömde att bevis för att sex såldes vid enskilda tillfällen inte var tillräckligt för att belägga att det rörde sig om en illegal bordell.

– Att behöva använda skattepengar för att betala privatdetektiver för att ha sex med prostituerade är, i sig självt, absurt. Men att nu behöva skicka in två, tre, till och med fyra män gränsar till det otroliga, säger Nick Berman, Kommunfullmäktige i Hornsby till Sydney morning herald.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset