Sverige spelar VM-kvalmatch mot Nederländerna på tisdag. Är det Karl-Johan Johnsson som vaktar målet då?
Sverige spelar VM-kvalmatch mot Nederländerna på tisdag. Är det Karl-Johan Johnsson som vaktar målet då?

Ingen plats i EM-truppen, men förstemålvakt i VM-kvalet?Så kan det bli för Karl-Johan Johnsson – som dock gissar att EM-tvåan Robin Olsen står på tisdag.– Han är lite mer rutinerad, säger Johnsson.

Efter att ha utsetts till den danska ligans bäste målvakt förra säsongen bytte Karl-Johan Johnsson under sommaren klubb och land.

Till Guingamp – som toppar ligatabellen i Frankrike efter tre omgångar.

– Vi har gjort det riktigt bra. Starkt att vinna hemma mot Marseille och ta ett kryss i premiären borta mot Monaco. Verkar vara en skön liga. Bara att köra på och fortsätta på samma väg som jag har gjort. Hoppas att jag utvecklas till en ännu bättre målvakt.

Klubben är liten, precis som byn – med bara cirka 7 000 invånare.

– De är stolta att vara med i Ligue 1. En väldigt familjär klubb och det är riktigt bra stämning på hemmamatcherna. Det är bara jag som inte snackar franska i laget. Men vi började precis läsa innan jag stack hit, säger Johnsson, som var i med diskussionerna om att bli tredjemålvakt i EM.

Tufft om platserna

Men platsen gick till Patrik Carlgren, AIK.

– Klart att det var trist, men jag visste att det var väldigt tajt. Det hade varit ett minne för livet att vara med i EM.

Johnsson konkurrerar nu med just Carlgren och Robin Olsen (FC Köpenhamn) om att ta över efter mångårige förstemålvakten Andreas Isaksson, som lade av i landslaget efter EM.

– Det är jämnt, men Robin har varit med en lång tid innan. Jag försöker bara göra mitt bästa. Hoppas det ska räcka.

Vidare i CL

Han tror att det är Olsens namn som finns med i den svenska startelvan i VM-kvalmatchen mot Nederländerna på tisdag.

– Det känns väl som att det kanske kommer bli han. Han spelar i FCK, har gått vidare till Champions League och varit med i EM. Tror han har en liten fördel. Man har själv inte hunnit visa så mycket. Man har haft de här januariturnéerna innan, men det är inte riktigt samma heller.

Johnsson har tidigare haft Janne Andersson som tränare, i Halmstad.

Och det var även under den perioden, 2008, han debuterade i allsvenskan efter att Magnus Bahne skadat sig.

– Blev inte så mycket spel under Jannes tid. Det är väl kul att ha honom igen. Tänker inte så mycket på det. Nu är han förbundskapten, så det är att börja om från noll och försöka visa sitt främsta. Han känner ju mig sen innan, men det är ganska många år sen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset