Therese Johaug. Arkivbild.
Therese Johaug. Arkivbild.

Therese Johaug bör stängas av i 14 månader. Det föreslår Antidopning Norge.Det skulle i sådana fall innebära att längdstjärnan missar VM i Lahtis nästa år men är fri att tävla under OS i Pyeongchang 2018.

Johaug testades positivt för den anabola steoriden clostebol den 16 september och hävdar att hon har fått i sig den förbjudna substansen genom en läppsalva. I sitt utlåtande skriver Antidoping Norges påtalsnämnd att de anser att Johaugs dopning inte varit medveten.

"Jag är mycket glad för att påtalsnämnden tror på det jag har sagt. Men jag förstår inte att det som skett kan ligga till grund för 14 månaders avstängning", säger Therese Johaug i ett pressmeddelande som skickats via hennes advokat Christian B Hjort.

Även Johaugs manager Jørn Ernst tycker 14 månader är ett för hårt straff.

– 14 månader är länge. En dom med den längden kommer ju att gå in i nästa säsong. Det kommer i sådana fall att påverka förberedelserna inför OS för Therese, säger Ernst till NTB.

Finländsk kritik

Totalt har 27 utövare i olika sporter dömts för bruk av clostebol. Merparten av dem har fått dopningsavstängningar på ett år eller längre. Ett av de mer uppmärksammade fallen var den italienske cyklisten Stegano Agostini som i augusti 2013 dömdes till 15 månaders avstängning.

Johaugs avstängning kommer att gälla från den 18 oktober. Om avstängningen landar på 14 månader innebär det att Johaug kommer att missa hela den pågående säsongen där VM i Lahtis i mars är den självklara höjdpunkten. Men hon skulle även missa de fyra första världscuphelgerna under säsongen 2017–2018: Ruka, Lillehammer, Davos och Toblach. Men Johaug skulle kunna göra comeback till Tour de Ski med start den 30 december 2017. Inför OS i Sydkorea skulle norskan då även hinna tävla i världscupen i Planica, Nove Mesto och Seefeld. OS i Pyeongchang invigs den 9 februari 2018.

Pekka Vähäsöyrinki, tidigare finländsk landslagchef, menar att Norge utnyttjar sin makt i skidvärlden för att Johaug ska få delta i Pyeongchang.

– Det är otrolig svartkonst, där målet är att få Johaug klar till OS 2018. säger han.

Finländske landslagsåkaren Sami Jauhojärvi anser också att Johaugs föreslagna avstängning är för mild.

– Detta undergräver helt trovärdigheten i antidopningsarbetet, säger han till tidningen Ilta Sanomat.

Kan missa OS

Men det finns fortfarande en möjlighet att Johaug stoppas från att tävla i Sydkorea även om hennes dopningsdom redan är avtjänad. Internationella olympiska kommittén (IOK) ser just nu över sitt regelverk och det finns krafter som vill att en dopningsavstängning automatiskt ska innebära att utövaren missar nästkommande OS. Skulle det regelverket ändras inom nio månader skulle det även innefatta Johaug.

Beslutet om Therese Johaugs dopningsavstängning tas av en särskild kommitté i Norges idrottsförbund. Johaug har nu tre veckor på sig att bemöta avstängningsförslaget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset