Matböcker innehåller inte alltid bara recept. Faktum är att de allra bästa inte innehåller ett enda. För oss som älskar mat så mycket att vi måste läsa om det också följer fem omistliga böcker.

”Hett” av Bill Buford

Bill Buford är hemmakocken som vill bli bättre på att laga mat. Så han börjar arbeta som ”köksslav” åt Mario Batali i New York för att sedan flytta till Italien för att lära sig göra pasta av hemmafruar och stycka kött av en slaktare i Toscana. ”Hett” är kanske den reportagebok som tillsammans med ”Kitchen Confidential” av Anthony Bourdain både förutspått och format de senaste årens matboom. Det finns nog ingen som läst den som inte åtminstone funderat på att stycka en hel gris hemma i köket. Plus den är rolig också.

”The Art of Eating” av MFK Fisher

Luthers arv är fortfarande starkt i Sverige så trots de senaste årens ökade matintresse så är det fortfarande inte riktigt okej att faktiskt njuta av mat. Helst ska man istället kocketera med vad man INTE äter (kolhydrater, gluten, djur, tillagad mat). Det perfekta motgiftet är då att läsa den här essäsamlingen av amerikanska matjournalistikens moder MFK Fisher. Med extremt elegant språk förklarar hon tålmodig vad ätandet egentligen är: en kulturhandling, en konst, ett basbehov lika viktig som kärlek och trygghet. ”Först äter vi, sedan gör vi allt annat”.

”Toast” av Nigel Slater

Med prosa varm som en kopp te och torr som ett fat digestivekex berättar den brittiske matjournalisten Nigel Slater om sin uppväxt genom maten han åt. Även om matnostalgin naturligtvis inte är densamma för en svenska läsare så är den lågmält rörande historien allmänmänsklig – och skildringarna av arctic rolls och cheese and onionchips alldeles levande. Första meningen är en klassiker inom matjournalistiken: ”My mother is scraping a piece of burned toast out of the kitchen window, a crease of annoyance across her forehead…”

”Tender at the Bone” av Ruth Reichl

Att ha en mamma som inte kan laga mat verkar vara en bra grogrund för att bli extremt matintresserad. I ovan nämnda ”Toast” kan Nigel Slaters mamma inte ens rosta bröd och och i New York Times legendariska korgrecensent Ruth Reichls oerhört roliga kulinariska uppväxtberättelse ”Tender at the Bone” är hennes mamma känd som ”mögeldrottningen” – en kvinna helt besatt av att servera mat med antika bäst-före-datum.

”Table talk” av AA Gill

Trots att den brittiske journalisten AA Gill kanske är mest känd för att kunna vara otroligt elak – och att han en gång sköt en apa eftersom han ville veta hur det känns att döda en människa – så får vi inte heller glömma hur otroligt rolig han faktiskt också kan vara. Och denna samling med några hans bästa recensioner ur The Guardian är sprängfylld med sådan humor och formuleringsglädje att även den mest brutalt sågade krögare måste haft svårt att inte dra på munnen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset