Vill du ha riktigt höga, vackra biscuits som riktigt smälter i munnen, då är tricket att knappt röra ihop ingredienserna ordentligt.
Vill du ha riktigt höga, vackra biscuits som riktigt smälter i munnen, då är tricket att knappt röra ihop ingredienserna ordentligt.

Sportlov är mackornas lov och vad är bättre att grunda en dags aktiviter än med lite snabba kolhydrater – i två bemärkelser.

De amerikanska syd­staternas biscuits påminner lite om våra scones: smöriga, mjälla och härligt sönderfallande. Det är också ett sorts bröd som bara blir godare om man är lite lat av sig.

Det behöver inte jäsa, knådas och man behöver inte ens komma ihåg att ta ut smöret ur kylen innan man bakar. Och om du vill ha riktigt höga, vackra biscuits som riktigt smälter i munnen, då är tricket att knappt palla att röra ihop ingredienserna ordentligt.

För om man bearbetar degen så lite som möjligt så utvecklas inga glutentrådar och brödet blir frasigt, mjukt och mört.

LÄS MER: Cramby: Här hittar du Stockholms bästa husman

Gör så här

Värm ugnen till 225 grader. Blanda de torra ingredienserna. Skär det kalla smöret i tärningar och blanda med mjölet tills det liknar en slarvig smuldeg. Bäst biscuits får man dock med en matberedare, eftersom det är mindre risk att smöret smälter
– pulsa då bara ett par gånger så att smöret precis blandas in. Tillsätt filen och rör snabbt runt.

Lägg upp den kladdiga degen på ett mjölat bord och platta försiktigt ut den med mjölade händer. Kavla inte. Vik degen på mitten, platta till med mjölade fingrar och återupprepa detta cirka fyra gånger. Platta ut degen en sista gång till cirka 4–5 cm tjocklek. Använd något runt till att pressa ut cirka fyra biscuits.

Baka mitt i ugnen 10–12 minuter, tills bröden är vackert gyllenbruna. Dela på mitten och använd som grund till en spektakulär eggs benedict, till en breakfast biscuit – med stekt ägg, bacon och ost – eller ät som en scones med med smör, ost och marmelad.

LÄS MER: Jonas Cramby: Fyra grunder inom matlagning du måste kunna

Ingredienser, 4 personer

5 dl vetemjöl special

1 krm bikarbonat

1 msk bakpulver

1 tsk salt

100 g kylskåpskallt smör   

2 ½ dl filmjölk

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset