Sushiutvecklingen har gått snabbt i Stockholm. Från att vi uteslutande har ätit tolvbitars blandad lax- och avokadosushi för avhämtning till att vi numera har tre sushikrogar som serverar omakasemenyer av världsklass att välja mellan. Två av dem har Michelinstjärnor. En borde ha det. Här är Stockholms bästa sushi.

Sushi Sho, Upplandsgatan 45
Jag ska inte ljuga, lilla Sushi Sho vid Odenplan är en av mina absoluta favoritrestauranger. I världen. De är skickliga nog att servera hjärnblåsande smaskig sushi, men stökiga nog att ha kul på. De frammanar helt enkelt bättre än något annat ställe i Stockholm glädjen och atmosfären hos ett intimt litet hak i Tokyo. Med ett undantag: om de hade legat där hade de varit omöjliga att boka bord på. Att de även i år lyckades försvara sin Michelinstjärna ser jag som självklart, jag vet inget annat ställe som genom resor och research hela tiden strävar efter att bli bättre, men på rätt sätt. Istället för att bli ännu tjusigare, mer exklusivt och dyrare – deras omakasemiddag kostar fortfarande bara 685 kronor – så fokuserar de på enkla, handfasta saker som att koka lite bättre ris, hitta lite bättre fisk, kunna lite mer om sake. Ja, det sker hela tiden subtila förändringar på Sushi Sho, det enda som inte utvecklas är Spotifyspellistan med gamla 80-talshits.

Imouto, Kungstensgatan 2
Imouto är en stjärnrestaurang som ligger inuti en annan stjärnrestaurang i en slags kulinarisk version av filmen ”Inception”. På bara nio sittplatser längst en bar inne på Esperanto kan man äta finkrogs-amuseboucher och äta nordisk, minimalistisk lyxsushi på löjligt bra råvaror. Det är inte billigt här, en omakasemeny kostar 1 200 kronor, men till skillnad från andra, ännu dyrare ställen är det här lyx på riktigt. I stället för att bara försöka göra en blekare kopia av japansk lyxsushi väljer nämligen Sayan Isaksson och gänget att endast servera enkelt men mästerligt hanterad högkvalitativ fisk till stora delen fångad i Skandinaviens kalla vatten. Kanske är det över huvud taget förklaringen till Stockholms höga sushikvalitet just nu: vi är kanske ett mörkt litet skitland längst uppe i norden men de kalla haven skapar i alla fall några av världens godaste fiskar och skaldjur.

Soyokaze, Frejgatan 3
Om Sushi sho har atmosfären, Imouto elegansen så har Soyokaze den lågmälda enkelheten. Att sitta längst den 12-platsers sushidisken på de mörkaste delarna av Frejgatan och bli serverad rå fisk är nästan en stunds meditation och mindfullness – fast med sake och öl att dricka till. För 995 kronor får man ett gäng enkla men minutiöst gjorda smårätter som sedan följs av ett femton-tal bitar sushi på företrädesvis skandinavisk fisk. Det är alla vackra bitar man presenteras, långt från den slags överdekorerad, överarbetad japansk mat som en del kockar frestas hänfalla åt. Man får även en blygsam entertainer i sushikocken Batjargal Ochirbat. Han småpratar, vägleder och visar stolt upp dagens extra fina fångster, allt från snabelmusslor till sjögurka. Entusiasmen är omisskännlig; En återupplivning av den populära lunchrestaurangen planeras och Soyokaze har även japanska pop-upcafédagar och temakvällar på teman som tonfisk och skaldjur.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jonas Cramby