Att lägga färskost och rökt lax på en knäckemacka kan vara vardagsräddaren för dig som inte orkar laga mat.
Att lägga färskost och rökt lax på en knäckemacka kan vara vardagsräddaren för dig som inte orkar laga mat.

Lyxiga knäckemackor är knepet som Jonas Cramby tar till när orken att laga mat inte riktigt räcker till. Här ger han sina bästa tips och svarar på fler läsarfrågor.

Dubbla löken i din stroganoff

Jag gör ofta korv stroganoff, men har tröttnat lite på rätten i sin standardform. Vad är ditt bästa tips för att pimpa stroganoffen?
/Pappa

– Ett enkelt tips är att du antagligen måste minst dubbla mängden lök. Det mesta som har en bas av lök tjänar på att man trycker till rejält med den. För att kärlek ska uppstå behöver en bra stroganoff minst två lökar. Hävdar ungarna att de inte gillar lök, riv ner den. Det är ju ofta mer konsistensen än smaken de inte tycker om, tänk på sourcream and onion-chipsen till fredagsmyset. Sedan får du ju inte heller glömma saltgurkan, ett måste till stroganoff och en nick till rättens ryska rötter.

LÄS MER: Sätt tomaten i fokus på mackan

Glömskan är bra för surdegen

Hur gör man en surdeg?
/Hipster wannabe

– Att göra surdeg är inte svårare än att glömma plocka in disken när man ätit. Faktum är att det var antagligen så den en gång uppstod: Någon glömde ett kärl med vatten och mjöl framme i rumstemperatur, efter ett par dar började denna smet bubbla och lukta surt men man testade ändå att baka bröd med den och jäklar vad saftigt och fluffigt det blev. Inte alls som de torra, platta ojästa bröden man hade haft fram tills dess.

LÄS MER: Så gör du vegansk mapu tofu

Rädda vardagen med knäckebröd

Vad har du för vardagsräddare när du är trött och egentligen inte vill laga mat?
/Elli

– Knäckemackor är en riktig vardagsräddare hemma hos oss. Man har det alltid hemma, det går snabbt och är knaprigt. Särskilt nu när grönsakerna är så bra är det oerhört lätt att bygga ut dem till en fullständigt måltid. Jag brukar grunda en rågrut med japansk kewpie-majonnäs för maximal umami, lite skivade grön­saker, tunt skivad ­silverlök, flingsalt, lite sesamfrön och kanske lite smulade noriblad för ännu mer umami. Underbart. Kimchi och leverpastej är en annan crossoverfavorit. Och lite färskost, en skiva rökt lax, tomat, rödlök och kapris tar den enkla knäckemackan till en judisk deli i New York.

Ställ din fråga till Jonas Cramby

Har du en fråga om matlagning? Ta chansen och fråga en expert! Mejla Metros matkritiker Jonas Cramby på [email protected]

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jonas Cramby