Jonas Cramby tipsar om den perfekta nyårsmiddagen.
Jonas Cramby tipsar om den perfekta nyårsmiddagen.

Den perfekta nyårsmiddagen tycker jag ska vara väldigt enkel att laga. Alla andra dagar på året kan man gå Joel Robuchon i köket, men på nyår vill man ju egentligen inte missa något av allt det roliga som oundvikligen dyker upp vid överdriven champagnekonsumtion. Så här bjuder du på nyårsmiddag utan att laga mat.

Förrätt: Potatischips med löjromsdip
Nyår betyder champagne och även om det är en tjusig dryck så gillar den att hänga med en del riktigt vulgära typer. Salta, friterade saker passar till exempel perfekt vilket betyder att man goffa i sig snacks och ändå framstå sofistikerad som en liten man i hög hatt och monokel. Perfekt! Och är det löjrom till chipsen kommer ingen ens märka att du inte pallar laga mat. Gör så här: Häll en påse lättsaltade potatischips på ett stort fint fat, gör ett chipshål i mitten där du klickar i rejält med cremé fraîche. Riv lite citronzest på cremé fraîchen och toppa med löjrommen. Öppna en flaska, dra ett par chips genom dippen, drick lite skumpa och njut.

LÄS MER: ”Jonas Cramby: Så gör du den godaste risotton med tryffel”

Huvudrätt: Råbiff
Champagne smakar som ett äpple, skalat med en stålkniv, har författaren Aldous Huxley sagt och jag vet inte varför, men det citatet får mig alltid sugen på råbiff med sin blodiga, metalliska smak och lite skarpa tillbehör. Detta är det närmsta du kommer matlagning ikväll men det är inte särskilt svårt: bara mal magert, senfritt innanlår av nöt grovt eller finhacka med vass kniv. Lägg upp portionsvis på små tallrikar, salta och peppra och gör en grop i mitten av köttet där en rå äggulan placeras. Servera med finhackad lök, kapris, dijonsenap och eventuellt små baguettechips eller kanske till och med hemgjorda pommes om du pallar. Du kommer väl ihåg vad vi sa om salt och friterat ihop med champagne?

LÄS MER: ”Jonas Cramby svarar: Här är den bästa pizzatoppingen”

Dessert: Spritbricka
Whiskey, bourbon, rom eller cognac med chokladpraliner är en perfekt dessert, särskilt om man vill göra övergången mellan middag och regelrätt party så smidig om möjligt. Och det är enkelt: bara gå loss som Pippi Långstrump i din lokala specialistbutik för handgjorda praliner. Välj sorter som passar till lagrad sprit, så undvik de allra mest innovativa pralinerna med rotselleriganache och tallbarskola. Tänk istället klassiska smaker som kola, vanilj, fudge, nötter, choklad, kanel, äpple, apelsin och körsbär. Om de inte äter det i Downton Abbey, så ska inte du göra det heller. Glöm inte heller att köpa lite andra goda grejer som amarettikakor, marsipan eller, om du är över 70 år gammal, torkad frukt. Plocka sedan fram all brun lagrad sprit du har i barskåpet. Sitt med dina vänner och fyllna långsamt till medan ni stoppar i er praliner. Gärna med en pläd över benen. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att fira att man överlevt ännu ett år i denna vår jämmerdal.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset