Här är Crambys bästa tips på hur du gör Belgien waffles.
Här är Crambys bästa tips på hur du gör Belgien waffles.

Gör en belgisk variant på våffeldagen på söndag – matigare, tjockare och mjukare än vanliga våfflor.

Vare sig du vill förbättra ditt våffelgame inför söndag, eller bara göra hemgjorda Eggos som i tv-serien ”Stranger things”, tycker jag att du ska prova den amerikanska dinerklassikern belgian waffles. Belgian waffles är den amerikaniserade versionen av den traditionella belgiska Liège-våfflan och förhåller sig till våra frasvåfflor ungefär som amerikanska pannkakor förhåller sig till tunnpannkakor.

De är matigare, tjockare, mjukare och eftersom de gräddas i ett speciellt våffeljärn får de djupare fickor där mer lönnsirap och grädde kan samlas. Traditionellt gör man belgian waffles med jäst eller surdeg även om det har blivit vanligare att man precis som i mitt recept använder bakpulver.

LÄS MER: Här är Stockholms bästa krogar

Ingredienser, 6 våfflor
4 ägg
50 g smält smör
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 tsk salt

Gör såhär:

• Vispa äggulorna fluffiga, vispa försiktigt ner svalnat smält smör och mjölk. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten.

• Vispa äggvitorna i en annan skål tills du kan hålla dem upp och nervänd över huvudet.

• Vänd ner vitorna i smeten och grädda våfflorna i en Belgian waffflejärn som man numera kan få tag på i de flesta elaffärer.

• Strö över lite florsocker och servera med valfria toppings, som till exempel lönnsirap och smör, grädde och färska bär eller glass och chokladsås. Eller packa ner dem som de är i ryggsäcken och ha dem som mellanmål medan du åker omkring i grannskapet på din BMX-cykel och letar monster.

LÄS MER: Välj rätt dryck i skidbacken

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset