Spanjorernas svar på donuts – churros
Spanjorernas svar på donuts – churros

Glöm donuts. Churros är – både till form och smak – den perfekta desserten.

Churros – den spansk­talande världens tub­formade svar på den småtråkiga flotyrmunken kan mycket väl vara den perfekta, dekadenta desserten. Den har mindre degigt inre, mer crunchigt yttre och den avlånga formen gör den perfekt att dippa i en liten skål med choklad – eller kolasås.  Försök att göra det med en donut om du kan!

LÄS MER: Så gör du enkel och god tofu

Gör så här

1. Koka upp vatten, smör, salt och socker. Blanda i mjölet och låt rosta i kastrullen cirka tre minuter på medelvärme tills degen är helt slät. Häll degen i en bunke och låt svalna några minuter. Knäck i ägget och vispa kraftigt tills degen blir helt jämn – detta kan kräva lite armmuskler.

2. Degen kommer att svälla upp när du friterar den, så välj ett lite mindre spritsmunstycke än du tänkt, cirka 1–2 centimeter brett, och gärna med tänder så att churron blir snyggt randig. Fyll spritspåsen med degen.

3. Blanda kanel och socker på ett fat. Hetta upp frityrolja till cirka 180 grader. Har du ingen termometer är oljan färdig när en klump deg sjunker fräsande till botten för att direkt flyta upp igen. Kläm ut cirka 15 centi­meter långa churros, klipp av med en sax och fritera gyllenbruna. Vänd efter cirka två minuter. Ta upp och lägg på hushålls­papper. Vänd dina churros i kanel och socker. Färdigt! Ät som de är till en kopp kaffe eller dippa i varm choklad- eller kolasås, allra helst en sydamerikansk dulce de leche eller mexikansk cajeta.

Ingredienser

3 1/2 dl vatten

50 g smör

1/2 tsk salt

1 msk strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 ägg

1 tsk nymald kanel

1/2 dl strösocker

frityrolja

LÄS MER: Så gör du godaste äggröran

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jonas Cramby