Ett fräscht sushibord är lätt att duka upp. Minimalt med matlagning och perfekt för skönt snack och samvaro –  lite som en japansk tacomiddag.
Ett fräscht sushibord är lätt att duka upp. Minimalt med matlagning och perfekt för skönt snack och samvaro – lite som en japansk tacomiddag.

Att göra egen sushi behöver inte vara svårt. Här är elva sushibitar och till­behör du lätt slänger ihop hemma.

Om du vill servera sushi hemma kan du antingen ägna livet åt konsten att göra perfekta nigiris och makirullar. Eller så skär du bara upp lite rå fisk och serverar i ett noriblad. Det är urgott det med.

Japansk hemmasushi är opretentiöst, moffigt och kräver minimalt med matlagning. Det är i princip bara att koka ris, skära upp och duka fram. Sedan instruerar du dina gäster att lägga lite ris i ett noriblad, dippa en bit fisk i soja, lägga på och toppa med valfria grejer. Man kan göra allt från minimalistiska små vackra temakirullar till maximalistiska noriburgare med både majjo, sriracha och kimchi. Rulla och stoppa snabbt i munnen medan det fortfarande är frasigt. Justera, repetera och prata med mat i munnen, lite som en japansk tacomiddag.

LÄS MER: Jonas Cramby: Så gör du cevichetostadas

1. Kewpie. Japansk, extra umamistinn majonnäs som finns på välsorterade matbutiker.

2. Sriracha. En chilisås av asiatiskt snitt. Inte så japansk kanske, men gott till hemmasushi.

3. Japansk soja att dippa fisken i. Klicka gärna i lite wasabi också. Även riven pepparrot fungerar.

4. Nori. Rostade frasiga sjögräsblad som fungerar som hemmasushins tortillabröd där allt det andra stoppas och görs till rullar.

5. Tunt skivade grön­saker samt sesamblad/shiso – en ört som finns på den asiatiska matbutiken under namnet perilla.

6. Tunt skivade japanska pickles.

7. Sesamolja att dippa fisken i.

8. Kokt rundkornigt ris, ofta kallat sushiris smaksatt med enkel sushi-su – lika delar mirin och risvinäger plus salt enligt smak.

9 Kimchi. Hemgjord eller köpt. Att äta mellan tuggorna eller stoppa i din handrulle.

10. Rå fisk av sushi­kvalitet, skivad mot lamellerna. I detta fall gös även om jag misstänker att salmalax är den mest vanliga formen av hemmasushifisk.

11. Furikake, japansk sesamfröbaserad kryddblandning. Finns i den asiatiska affären.

LÄS MER: Ta tillvara på hela kycklingen med Jonas Crambys smarriga recept

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset