Enkelt – men gott.
Enkelt – men gott.

Japans motsvarighet till hamburgaren, om det finns en sådan, är en gyodon, det vill säga en risskål med kött. Det är enkel men god och trösterik japansk vardagsmat och i varenda gathörn hittar man enkla kedjerestauranger som till exempel Sukiya eller Matsuya och den äldsta av dem, Yoshinoya, grundades faktiskt redan 1899. Precis som hamburgare går det dock att få till en minst lika god gyodon hemma.

Så här gör du!

Ingredienser, 4 personer

1 vitlöksklyfta
1 tumstor bit ingefära
1.5 dl japansk soja
1.5 dl mirin
1.5 dl dashi, från pulver
1 msk risvinäger
1 gul lök
Ca 3 hg lövtunt skuren entrecote eller ryggbiff
rundkornigt ris
beni shoga, röd picklad ingefära
1 purjolök
4 äggulor

LÄS MER: Jonas Cramby tipsar: Så piffar du upp snabbnudlarna

Börja med att koka en tare, en sås, genom att skiva ingefära och vitlök grovt och låt sjuda med japansk soja, mirin, risvinäger och dashi i cirka 20 minuter. Sila av. Dashi är en japansk buljong som finns i pulverform och mirin och risvinäger hittar du på flaska i din lokala asiatiska mataffär. Sojan måste vara ljus japansk, använder du kinesisk svampsoja smakar det räv.

Stek sedan klyftad gul lök i lite olja, lägg i tunt, tunt skuret kött och låt den få färg. Häll din tare över köttet, låt koka in någon minut och sedan är det klart!

Servera genom att lägga kokt rundkornigt ris, säljs ibland som sushiris, i en skål. Häll sedan på köttet med lagom mycket tare och toppa med en rå äggula, fint juliennad purjolök och en massa beni shoga vilket är en klarröd, picklad ingefära som finns i din lokala asiatiska mataffär.

LÄS MER: Jonas Cramby tipsar: 3 billiga och goda januarisallader

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jonas Cramby mat