De senaste åren har ju sillutbudet på våra julbord exploderat. Jonas Cramby tar tillfället i akt och går igenom grunderna för att lyckas bra med sin egen sillinläggning.
De senaste åren har ju sillutbudet på våra julbord exploderat. Jonas Cramby tar tillfället i akt och går igenom grunderna för att lyckas bra med sin egen sillinläggning.

Vi nöjer oss inte längre med de gamla trotjänarna lök- och senapssillen utan vill ha nya, hippa smaker. Allra coolast är så klart att kunna erbjuda en egen signatursill som man inte bara gjort själv, utan också smaksatt. Här är grunderna som ökar chanserna för att just din signatursill ska bli lyckad.

1. Salta ur saltsill

Vill man göra en egen signatursill men är lite lat finns det färdiginlagd snabbsill att köpa och sedan variera. Absolut godast blir det dock att lägga in så kallad saltsill. Denna är dock alldeles för salt för att kunna ätas som den är så den måste saltas ut först.

Det gör man genom att lägga sillen i rikligt med kallt vatten, byta vatten ofta och låta smaklökarna avgöra när den är färdigurlakad. För bäst resultat ska sillen fort-farande smaka pyttelite för salt och ha fast konsistens. Det brukar ta 6–8 timmar men detta kan skyndas på om man låter sillen ligga i rinnande vatten.

LÄS MER: Hemgjord kimchi är årets bästa julklapp

2. Gör en inläggning

En bra sill har en fast konsistens och härligt syra och det får man till genom att göra en enkel basinläggning som man sedan kan variera i det ordentliga. Detta gäller vare sig om du planerar att din signatursill ska ha en klar lag eller en krämig.

En bra basinläggning, eller grundlag som jag också lite vitsigt kallar den, tycker jag är 1 del ättikssprit 12 procent mot 2 delar socker och 2 delar vatten. Koka upp med dina signaturkryddor, låt svalna helt och häll över så att den precis täcker sillen. Sätt på lock och ställ in i kylen minst ett dygn.

3. Smaksätt sillen

Vill du att din signatursill ska ha en klar lag kan du tillsätta valfri kryddning redan vid steg 2 – eller dela upp grundlagen i flera burkar och variera kryddningen. Klassiskt är kryddpeppar, nejlika, lök och lagerblad även om du självklart kan go nuts och ha i grejer som örter, kryddor, citrusfrukter, olika småskurna grönsaker och udda smaksättningar som vodka och whiskey.

Eller varför inte lite internationell inspiration med grejer som sichuanpeppar, citrongräs eller wasabi. Bara fantasin och vanlig mänsklig anständighet sätter gränsen.

Om du vill göra en krämig signatursill tar du den inlagda sillen ur sin grundlag tidigast efter ett dygn i kylen och blandar den med nåt smaksatt krämigt som till exempel majonnäs, gräddfil och/eller yoghurt. Smaksätt även här efter eget huvud och smak.

LÄS MER: Triumfera med tryffel – här är tre enkla recept

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset