Avokadotoasts, pokebowls och självgoda matmoralister – Metros matskribent Jonas Cramby listar trenderna vi helst lämnar kvar 2016 och maten vi ser fram emot under 2017.

2016: Åt vi avokadotoasts som var just det, en rostad skiva bröd. Med en halv avokado. För 140 spänn.

2017: Äter vi äggtoasts som är just det, en rostad skiva bröd. Med ett skivat kokt ägg. För 140 spänn.

 

2016: Startade vi restauranger där ”grönsaken står i fokus och där proteinet är tillbehöret”.

2017: Slutar vi sno Lilla Egos koncept från 2014 och kommer vi på en egen jäkla idé!

 

LÄS MER: ”Det trevliga är att tacksamt äta det man blir serverad

 

2016: Åt vi tre stycken 5-kronors korvar varje gång vi var på IKEA.

2017: Ser vi ett youtubeklipp om djurhållningen för lågpriskött och blir veganer. Åtminstone fram till fredag.

 

2016: Försökte vi, och misslyckades med, att baka en äkta napolitansk pizza.

2017: Återupptäcker vi njutningen i krispig fulsalami med en liten sjö fett i mitten.

 

2016: Åt vi ”smoothiebowls”.

2017: Äter vi antagligen nåt annat obegripligt. Som potatis i glas.

 

2016: Tog vi det lugnt med skummen.

2017: Tar vi det lite lugnt med puréerna.

 

2016: Åt vi pokebowls på hippa lunchrestauranger.

2017: Äter vi pokebowls plastförpackader från take awayhyllan på den lokala ICA-butiken.

 

2016: Klagade vi på hipsters.

2017: Inser vi att utan hipstern skulle mat-Sverige stanna.

 

2016: Åt vi plastförpackade baguettemackor med vissen sallad som luktar som det gör mellan tårna.

2017: Upptäcker vi att det finns en hel, outforskad värld av mackor där ute: tortas, po’ boys, pastramimackor och banh mis.

 

2016: Drack vi antingen naturvin eller klassiskt, hantverksöl eller STÖL, busgrogg eller avancerade cocktails blandade av en mixolog klädd som en fältskär från det amerikanska inbördeskriget.

2017: Tar vi det lite lugnt med polariseringen, dricker vad vi känner för och gnäller inte så jäkla mycket på vad andra gör.

 

2016: Drack vi buteljerat, i princip gratis, kranvatten för 25 spänn flaskan.

2017: Äter vi färdigförpackade, i princip gratis, designerpopcorn för 45 spänn påsen.

 

2016: Stod vi i kö utanför systemet inför ett särskilt intressant hantverksölsläpp.

2017: Gör vi nåt annat meningslöst för att tillfälligt distrahera oss från faktumet att vi alla en dag ska dö.

 

2016: Tvingade vi i oss ”kockdesserter” som smakade sotad fänkål eller långbakt persiljerot och som inte ens var söta.

2017: Gör vi uppror och kräver desserter som faktiskt är goda när vi går ut. Som till exempel paj! Älskar paj.

 

2016: Levde vi LCHF-powerbars (dvs smör) eller fick återkommande diarréer av de frysta bären i raw foodsmoothies.

2017: Inser vi att om man rör sig mer, och äter lite mindre, får man samma resultat, men utan fettlever och bristsjukdomar.

 

2016: Var vi foodies och matmoralister.

2017: Äter vi gott och ansvarsfullt utan att bete oss som självgoda rövhål.

LÄS MER: Så komponerar du en perfekt ostbricka

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mat Jonas Cramby