Glöm inte att servera en liten stänkare till den här perfekt nötiga pajen.
Glöm inte att servera en liten stänkare till den här perfekt nötiga pajen.

Pepparkakor och glögg i all ära men vill man ha ett riktigt mysigt första adventsfirande måste man ju bara baka en paj.

En paj är nämligen den enskilt mysigaste maträtt som människan skapat och en klassisk amerikansk pekannötspaj har ju redan perfekt juligt nötiga egenskaper som bara förstärks med lite extra kanel och bourbon.

Servera en tunn skiva – det här är en riktigt söt paj någonstans mellan dessert och godis – med en kula vaniljglass eller klick vispad grädde.

Glöm inte en stänkare till.

Ingredienser pajdeg:

125 gram smör i bitar

250 g vetemjöl

50 g florsocker

1 ägg

3 msk vatten

Ingredienser fyllning:

3 ägg

1,5 dl strösocker

1 dl mörk sirap

1 krm salt

1 msk vaniljsocker

50 gram smält smör

1 tsk kanel

5 cl bourbon eller annan whiskey

3 dl grovhackade pekannötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda ihop smör, mjöl och florsocker i en bunke. När det blivit en grynig massa tillsätter du ägg och vatten och arbetar till en deg. Lägg den i plastfolie och stoppa i kylskåpet i 20 minuter.

3. Tryck sedan ut den kalla degen i en cirka 24 centimeter stor pajform och förbaka i cirka 12 minuter.

4. Vispa ihop ägg, socker, sirap, salt och vaniljsocker. Tillsätt det smälta smöret, kanel och whiskey och blanda.

5. Häll nötterna i den förbakta pajformen, häll över smeten och låt stå i ugnen i cirka 30 minuter. Vakta pajen noga så att den inte blir bränd. Täck i så fall med folie.

6.Ta ut och låt svalna.

7. Pudra över lite florsocker bara för att det är snyggt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset