Jonas Cramby.
Jonas Cramby.

Vad har vi i våra kök som vi verkligen inte behöver, och vilken är världens godaste rätt? Metros matskribent Jonas Cramby svarar på läsarnas frågor.

Läste att Anthony Bourdain tyckte att vitlökspressen, som var och varannan person har i sitt kök, är en styggelse. Vilka fler onödiga redskap har vi i våra kök?

– Jag kan hålla med om att just vitlökspressen är ganska onödig, det man vinner i tid på att hacka förlorar man när det är dags att diska. Vilka andra köksredskap som är onödiga är dock en fråga om personlig smak, jag skulle uppskatta att cirka 75% av mina köksgrejer anses onödiga av de flesta. Behöver man verkligen en speciell kantonesisk fläksvålspickare? Ja, jag tycker det. Då tycker jag att det är ett större problem med alla de urdiskade take awaylådor, locklösa gamla syltburkar, GB-glassförpackningar och sirapsflaskor som de flesta av oss förvarar i skåpet ovanför ugnen och som rasar ut som ett litet jordskred så fort vi försöker öppnar dörren. Rensa ut. Släng!

Släng plastlådorna! Foto: TT

LÄS MER: Triumfera med tryffel – här är tre enkla recept

Vilken är världens godaste rätt enligt dig, och varför?

– Det är såklart omöjligt att svara på men jag gör det ändå: det godaste som finns i hela världen tycker jag är det som japanerna kallar otoro, det vill säga den godaste, fetaste delen av tonfiskens mage. Jag gillar otoro i form av sushi eller sashimi eller som man kan få den på Sushi Sho i Stockholm: i form av tartar med bara lite salladslök och en klick caviar på. Ibland bor verkligen det goda i det enkla, som Ernst brukar säga.

Otoro. Foto: Lou Stejskal/Flickr

Jag behöver förbättra mitt vokabulär när det kommer till matlagning och restauranger. Vilka ord ska jag lära mig för att blåsa brallorna av den dryga kyparen på den snitsiga restaurangen?

– Jag tror egentligen inte att det är ditt vokabulär du behöver förbättra utan ditt självförtroende. Det finns nämligen ingen skam i att fråga servitören på den där snitsiga restaurangen om det är något ord i menyn man inte känner till. Jag själv har skrivit sex matböcker och ställer fortfarande dumma frågor varje gång jag går ut. De flesta krögare är nämligen passionerade och superstolta över vad de gör och gillar nyfikna och intresserade gäster. Vad de antagligen är mindre förtjusta i är folk utan någon egentlig kunskap som försöker imponera på sitt middagssällskap genom att sätta dit personalen med inövad fakta.

Ställ frågor till servitören.

LÄS MER: Värmande höstgryta – så gör du en klassisk Texas chili

Fråga Jonas Cramby!

Ställ din egen fråga till Metros matskribent Jonas Cramby, mejla [email protected]

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jonas Cramby