För oss svenskar klingar ordet konserv inte jättevackert. Men lyxkonserver har börjat sprida sig världen. Jonas Cramby guidar dig i hur man snabbt och lätt kan sno ihop en gourmetmåltid med konservmat.

Vi förknippar konserver med studenttiden, lumpen, campingtripper och den där burken dillkött som legat i skafferiet på landet och jäst sedan 1971. Men i länder som Spanien och Portugal är de som tokiga i sina "conservas". Där anses det inte bara vara praktiskt mat, utan även hög gastronomi.
 
Det finns speciella krogar där man kan äta tapas gjorda på högklassiga burkar, hantverkmässigt konserverade med bara de bästa ingredienserna som bläckfisk, sardiner, musslor och sardeller. Dessa lyxkonserver har börjat sprida sig världen. De finns numera på saluhallar och i välsorterade mataffärer i Sverige, det släpps kokböcker som "Cooking with Tinned Fish" av Bert Van Olphen och i London har "världens bästa konservkrog" Tincan öppnat. 
 
Dessa konserver är vackra, roliga och superpraktiska att ha ett gäng av i skafferiet för att snabbt och lätta kunna sno ihop en gourmetmåltid. Här är några förslag på vad du kan göra:
 
Sardiner och makrill
Supergott i en enkel sallad eller i form av en avokadomacka: pressa ut avokado på en bit hårdrostat bröd med en gaffel, ringla över olivolja, lägg på sardinerna och toppa med  finhackad schallotenlök, färsk chili och bladpersilja. Pressa över lite citron och flingsalt om det behövs. Du kan också mosa dina sardiner eller makrill med mjukt smör, chili och lite salt för att sedan ställa in i kylen och låta stelna till världens godaste och enklaste smörgåspålägg. I videon ovan ser du mig laga en lyxig sardinmacka.
  
Sardeller
På burken står det visserligen anchovis ­ men det är inte svensk ansjovis gjord av skarpsill vi snackar om här utan sardeller så klart. En riktigt bra burk sardeller är oöverträffat gott på bara en bit rostat surdegsbröd med smör och en kläm citron. Sedan har vi så klart Sardellpizzan. Allt som behövs för en sådan är sardeller, är en riktigt het ugn, en bra deg, en god mozzarella, lite kapris och en annan riktigt bra konserv: en burk San Marzano-tomater. Underbart.
 
Bläckfisk och musslor
Utanför Galiciens kust fiskas några av världens bästa percebes, bläckfiskar och hjärt- och knivmusslor. Får du tag på en riktigt bra konservburk med sådana så öppnar du bara den och ger dina gäster var sin tandpetare. Med ett glas spansk vermouth till är det en festmåltid. Du kan även använda dem för att piffa till vardagspastan. Bara häll rejält med bra olivolja i en stekpanna och stek ett par finhackade vitlökar och lite torkad chili. Stäng av plattan och häll i en konserv, lag och allt. Koka linguini, häll av vattnet och häll pastan i stekpanna och rör om.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset