Hösten är den perfekta årstiden för en god svampmacka.
Hösten är den perfekta årstiden för en god svampmacka.

Svampmackan är en fantastisk. Men även den bästa smörgåsen kan ibland behöva uppdateras. Jonas Cramby har receptet.

Få saker slår en enkel svampmacka på Västerbottenost, smörstekt toast och hemplockade kantareller, Karl-Johan och/eller trattisar. Det finns egentligen bara ett problem med dem: så här i början av oktober brukar man ha ätit cirka 6 000. Det har helt enkelt blivit dags att uppdatera svampmackan, så här brukar jag göra.

Ingredienser, 2 mackor

ca 6 st pimientos de padron

ca 2 stjälkar svartkål, grovt hackad

ca 3 dl kantareller eller annan god svamp

1 schalottenlök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

smör

olivolja

2 skivor gott surdegsbröd

6 msk ricotta

citron

salt och svartpeppar

Foto: Unsplash

Gör så här

Rosta dina pimientos i torr panna tills de svartnar något. Ta bort stjälken, dela på mitten och ställ undan.

Ta bort stjälken på svartkålen och rosta i samma torra panna tills den blivit lite knaprig. Ställ undan så länge.

Rensa och skölj kantarellerna och förväll i torr panna tills all vätska kokat bort. Tillsätt lite smör, olivolja, schalottenlök och vitlök och stek tills knaprig. Blanda i pimientos, svartkål och smaka av med salt.

Rosta mackan och bred med rikligt med ricotta. Salta och peppra färskosten samt pressa över lite citronjuice. Ja du kan till och med riva på lite zest, det är alltid gott. Lägg på en rejäl hög av kantarellblandningen och hugg in.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jonas Cramby