Jonas Falk grips av polis i Colombia, misstänkt för att vara huvudman i ett internationellt kokainnätverk. Falk friades senare i brist på bevis.
Jonas Falk grips av polis i Colombia, misstänkt för att vara huvudman i ett internationellt kokainnätverk. Falk friades senare i brist på bevis.

Jonas Falk satt häktad i isolering i tre och ett halvt års tid, misstänkt för att ha varit ledare för ett drognätverk som smugglade kokain mellan Sydamerika och Europa. Nu får han han 1,5 miljoner kronor av staten för "lidande" i samband med tiden i häktet.

När Jonas Falk, tidigare Oredsson, häktades 2010 misstänktes han för att under flera års tid ha lett en internationell liga som smugglade kokain från Colombia till Europa.

Domen i tingsrätten sattes till 18 år i fängelse, men Falk friades senare av hovrätten som inte tyckte att åklagaren hade en tillräckligt stark bevisgrund.

LÄS MER: Från rikemansson till misstänkt kokainkung

Falk fick redan 2015, i samband med frigivandet, 1,6 miljoner kronor i ersättning för tiden han suttit häktad.

På fredagen meddelade Stockholms tingsrätt att Falk får ytterligare 1,5 miljoner kronor av staten, den här gången för sveda och verk i samband med tiden i isolering. En tid som Falk själv liknat vid ”tortyr”.

–Vid bedömningen av om ytterligare ersättning för lidande ska utgå har tingsrätten framförallt beaktat att frihetsberövandet pågått under mycket lång tid och att mannen suttit isolerad under större delen av frihetsberövandet, säger rådmannen Jennie Dackmar i ett pressmeddelande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset