Jonas Gardell har gett upp hoppet om Twitter.
Jonas Gardell har gett upp hoppet om Twitter.

En av Sveriges mest inflytelserika twittrare har tröttnat på det sociala mediet: ”Jag tror att Twitter är förlorat”. Nu möter dramatikern, författaren och komikern sina fans i Metros ”Fråga mig”.

Jonas Gardell är en av landets mest folkkära personligheter, och firar 30 år som ”kändis” med biografi och en enhälligt hyllad föreställning om karriären och om hur Sverige förändrats sedan 80-talet.
 

► Har du en fråga till Jonas Gardell? Nedanför artikeln kan du fråga vad du vill!


– Så fort det hände något då, som Palmemordet, så ropade alla att det är overkligt att något sådant händer här. I dag är vi fullt inställda på att det kan ske terrordåd här. Vad var det som hände på de här 30 åren, säger Gardell om föreställningen.
 

► LÄS MER: Molly Sandén: Jag får inte gå naken hemma för Danny


Själv har han varit en konstant på den svenska kändishimlen under hela karriären. Ofta rapp och kontroversiell, men alltid omåttligt älskad av sin publik. Fansen möter han både på sina omfattande turnéer och på sociala medier (han har utsetts till Sveriges mest inflytelserika twittrare flera gånger). Men just den plattformen har han snart gett upp hoppet om.

– Jag tror att Twitter är förlorat. Twitter som demokratiskt verktyg är helt passé. Det går inte att använda. Till och med Times hade ett omslag om hur hatet tagit över.

Möter du näthat själv?

– Klart jag gör. Men det jag gör då är att inte läsa det, så ska du göra så fort det kommer. Yttrandefriheten gör att du får säga i stort sett vad som helst, men den säger inte att den du twittrar till måste läsa det. Så min strategi är att blocka. Det är enkelt, bara blocka. Om någon kommer hem till mig och säger ”vad äcklig du är” så säger jag ”gå din väg”. Skulle jag bjuda in den personen på kaffe?
 

► LÄS MER: Laila Bagge: ”Vi är så rädda för kritik i det här landet”


Men att blocka frågorna i ”Fråga mig” blir svårare. På plats i fåtöljen måste Jonas Gardell svara på alla frågor, om han inte använder sin livlina. Men förutom det privata, familjen och barnen, så är han beredd på alla frågor.

– Jag är hedersdoktor i teologi, jag har ägnat tolv år åt att skriva böcker om gamla testamentet å ena sidan, å andra sidan står jag på scen och kan vara otroligt grov i munnen, å tredje sidan är jag politisk aktivist och har alltid varit. Jag har alltid haft en offentlig roll och det har nog gjort att jag är beredd på alla typer av frågor.

Live Blog Fråga Jonas Gardell vad du vill
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset