Veganburgare – smarrigt värre.
Veganburgare – smarrigt värre.

SVT har äntligen beslutat sig för att producera ett vegetariskt matlagningsprogram. Det beskedet gavs på Twitter i måndags efter att Facebook-eventet "SVT ge oss ett helt vegetariskt matprogram" samlat 7 000 deltagare veckan innan. Men nu vill SVT inte att svara på frågan om programserien verkligen kommer att bli helt växtbaserad. Används animalier tappar programmet sin relevans ur miljö-, hälso- och djurrättssynpunkt. Det vore allvarligt, skriver Jonas Paulsson, initiativtagare till Köttfri måndag.

Animalier är naturligtvis inte vegetabilier. Det är viktigt att public service-bolaget SVT använder rätt namn på saker och ting och lär svenska folket betydelsen av ordet vegetarisk. Språkglidningen som medfört att mjölkdrickare, äggkonsumenter och till och med fisk- och kycklingätare kallar sig för vegetarianer skapar förvirring, missförstånd och lidande för dem som verkligen är vegetarianer. Mardrömmen är ett lakto-ovo-vegetariskt program med maträtter centrerade kring ägg och ost uppblandat med korta intervjuer av excentriska veganer och kommentarer som: "Är du vegan, använd xx istället."

För miljön, folkhälsan och djuren finns ingen principiell skillnad på kött, ägg och mejeriprodukter.

Klimatproblemen drivs på av mjölkkonsumtionen enligt Naturvårdsverkets nya rapport, Hållbara konsumtionsmönster. Växthusgasutsläppen är sammantaget enorma. I mjölkproduktionen kommer metanutsläpp från de idisslande djurens magar. Gödselhanteringen orsakar betydande utsläpp av lustgas och metan. Kvävegödsling för foderproduktion ger dessutom upphov till stora lustgasutsläpp.

Hälsovetenskapliga resultat pekar i riktning mot att det är en växtbaserad kost man ska äta. Livsmedelsverket varnar explicit för att animaliskt mättat fett orsakar hjärtkärlsjukdomar och ett av Världscancerfondens kostråd är att den som vill minimera sin cancerrisk ska äta i huvudsak växtbaserat. Antibiotikaresistens, fågelinfluensa och många andra allvarliga folkhälsohot förvärras av mjölk- och äggindustrin.

Djurrätten gör ingen som helst skillnad på olika animalier. En etisk vegetarian bojkottar produkter som skapat lidande för andra levande varelser. Djur som används för att producera ägg och mjölk behandlas generellt inte bättre än köttdjur. Till slut förs djuren till slakteriet där de görs till köttprodukter. Att hävda att det finns en etisk åtskillnad mellan att äta kött och att äta andra animaliska produkter är lika ologiskt som att hävda att det finns en moralisk skillnad mellan att äta stora svarta kor eller att äta små vita kor.

Enligt en undersökning av Demoskop undviker sex procent av svenskarna att äta kroppsdelar från djur. Fyra procent av svenskarna är helvegetarianer, veganer, som helt undviker animalier. Den gruppen kommer knappast att attraheras av ett lakto-ovo-program som upprätthåller samhällets ägg- och mjölknorm. Men ett uteslutande av alla animaliska produkter gör matlagningsprogrammet intressant för många. Utbudet av växtbaserade mejeriproduktsalternativ har ökat enormt i butikerna och allt fler, även traditionella köttätare, är nyfikna på vad man kan använda dem till.

SVT, ge oss ett program där maten som lagas är helt fri från animalier. Det finns så otroligt mycket gott som inte innehåller ägg, mjölk, smör eller ost. Och det behöver inte alls läggas något fokus på det. Det är en ickefråga. Vegetariska råvaror i ett vegetariskt matlagningsprogram borde rimligen vara den självklara normen. För miljöns skull, för folkhälsans skull och för djurens skull.

Jonas Paulsson

Initiativtagare till Köttfri måndag

LÄS MER: Det lagas för mycket kött i tv, SVT

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset