Jonas Sjöstedt (V) anser att EU bör suspendera Ungern.
Jonas Sjöstedt (V) anser att EU bör suspendera Ungern.

Vänsterpartiets partiledare anser att EU bör suspendera Ungern. ”Vi tycker att det är helt orimligt att Ungern som medlem av EU struntar i grundläggande humanism och sina förpliktelser mot asylsökande, säger V-ledaren till Svenska Dagbladet.

Enligt Vänsterpartiet bryter Ungern mot mänskliga rättigheter, bland annat genom det stängsel som uppförts mot gränsen till Serbien.

– Ungern skärpte nyligen lagarna igen och gör det straffbart att ta sig in i landet. Det är ett sätt att kriminalisera asylsökande, säger Jonas Sjöstedt (V) till Svenska dagbladet.


►LÄS MER: Petter Stordalen vill ta emot syriska flyktingar på sina hotell


Redan i kommande veckan anser han att Sverige ska kräva att Ungern suspenderas från EU, skriver tidningen. I EU-fördraget, artikel 7, står det att en medlemsstat kan få vissa rättigheter upphävda om landet inte uppfyller åtagandena i artikel 2 om mänskliga rättigheter.

– I de mänskliga rättigheterna ingår asylrätten. Man kan inte säga något annat än att Ungern i dag, med den enorma brutaliteten mot asylsökande, bryter mot artikel 2, säger Sjöstedt till Svd.


►LÄS MER: Kaveh, 27, hjälper flyktingar på plats i Budapest: ”Det finns hopp”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset