Vänsterpartiet fick vara med och bestämma – men det viktigaste vallöftet är inte uppfyllt. I en stor intervju berättar partiledaren Jonas Sjöstedt om mandatperiodens största konflikt med Socialdemokraterna, sin egen köttkonsumtion och varför han helst hade velat jobba sex timmar om dagen.

Vänsterpartiets partiledare kommer till Metros redaktion i en ljusblå skjorta, mörkblå jeans och bruna skor. Jonas Sjöstedt är montören från Volvo i Umeå som klev in i politikens finrum.

Han talar med låg, nästan mild röst. Men budskapen är tydligt. För Vänsterpartiet handlar allt om det lilla ordet ”jämlikhet” den här valrörelsen.

– Sverige har gått från att vara världens kanske mest jämlika land till ett land där människor har väldigt olika förutsättningar, som partiledaren själv uttrycker det.

När Jonas Sjöstedt ska formulera hur hans engagemang för samhällsfrågor startade börjar han med elevkåren.

– Det handlade om att jag såg vilka olika villkor olika elever hade. Att människors förutsättningar var olika. Sedan var jag internationellt intresserad, av vad som hände i Latinamerika och Vietnam, berättar han.

Jonas Sjöstedt blev känd för den breda allmänheten i samband med EU-valet 1994. Trots att han stod på nej-sidan packade han året efter sina väskor och begav sig till EU-parlamentet i Bryssel. Där blev han kvar som parlamentariker i elva år.

Nu har det hunnit gå drygt sex år sedan han 2012 axlade rollen som partiledare för Vänsterpartiet.

Efter valet 2014 var frustrationen stor när Socialdemokraterna inte ville förhandla med Vänsterpartiet vid regeringsbildningen. Men Vänsterpartiet har sedan dess ingått i ett budgetsamarbete med regeringen. Jonas Sjöstedt lyfter gärna fram de drygt 80 reformer som partiet varit med och fått igenom.

Samtidigt har Miljöpartiet haft det tufft i regeringen. Men Jonas Sjöstedt vill inte gå så långt som att säga att det varit bra för Vänsterpartiet att inte sitta i regering.

– Det hade varit bättre om vi varit med, men det hade varit svårare för oss, säger han i stället.

LÄS MER: Stor intervju med Löfven: Situationen 2015 får inte komma tillbaka

Vänsterpartiet går till val efter en mandatperiod kantad av en rad interna stridigheter. Partiet har fått kritik partiet för att vara toppstyrt. Flera tunga namn har lämnat, däribland den tidigare partiledaren Lars Ohly och  Rossana Dinamarca, som lämnade sin post som feministisk talesperson.

Vänsterpartiet vill minska de ekonomiska klyftorna i samhället. Men den här mandatperioden har klyftorna i stället ökat. En anledning är skattesystemet, enligt Jonas Sjöstedt.

– I dag är det så att de som jobbar i kassan på en livsmedelsaffär kan betala en större andel av sin lön i skatt än den miljardär som äger hela livsmedelskedjan. Det har Socialdemokraterna inte velat ändra. Det har varit vår stora konflikt, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Foto: Julio C Saint Just.

En del säger att ni fått igenom sakfrågor, men att politiken som helhet svängt åt höger. Vad säger du om det?

– Samhällsklimatet har svängt åt höger tycker jag. De frågor som Moderaterna och Sverigedemokraterna tycker är viktigast är mycket det man har diskuterat medialt. Samtidigt ser vi inför valet att det som människor bryr sig om mest är sjukvård, utbildning, välfärdsfrågor… Det tycker jag är viktigt att valrörelsen handlar om.

Förra valet var Vänsterpartiets stora valfråga vinster i välfärden. Det gav 5,7 procent i väljarstöd. Samma fråga står högt upp på dagordningen även nu. Tillsammans med regeringen har partiet tagit fram ett förslag om att begränsa vinster i privata bolag i skolan och omsorgen.

Men det är långt mellan förslag och verklighet. Utan stöd från Alliansen eller Sverigedemokraterna kommer Vänsterpartiets hjärtefråga och stora vallöfte 2014 få stanna i skissblocket. Något som Jonas Sjöstedt är väl medveten om.

– Det är möjligt att vi inte får igenom alla delar. I så fall har väljarna chansen den 9 september att välja en majoritet i riksdagen som vill ta bort vinst i välfärden, säger han.

LÄS MER: Nischpartierna lockar när unga röstar för första gången

Ett annat förslag som Vänsterpartiet går till val på är sex timmars arbetsdag. Redan nästa mandatperiod vill partiet att en arbetsplats i varje kommun ska införa det.

Ett förslag som har kallats ”orealistiskt”, ”en katastrof” och ”en omöjlig ekvation” av meningsmotståndarna.

– Det hade de alltid sagt. Det sa de när vi införde åtta timmars arbetsdag. Men det har funkat. I den tyska metallarbetarindustrin, världens mest framgångsrika exportindustri, jobbar de 35 timmar i veckan. Vi ligger efter i dag, säger Jonas Sjöstedt.

Men med tanke på att vi pluggar längre, börjar jobba senare, blir äldre… Borde man inte snarare behöva jobba mer då?

– Jag tror att vi kommer att behöva jobba fler år. Alla kan inte gå i pension när de är 67. Men de flesta kommer kunna jobba längre. Jag tror att en kortare arbetstid gör att man orkar bättre och blir friskare. Man kommer troligtvis kunna jobba fler år och ha en bättre hälsa. Det kommer att påverka hela livstidsarbetstiden.

Trots att partiledaren själv i nuläget jobbar mycket mer än en vanlig arbetsvecka skulle han själv gärna gå ner i tid.

– Ja, jag skulle tycka att det var fantastiskt, säger han.

Vänsterpartiet utvecklades ur arbetarrörelsen. Men där arbetarklassen tidigare var lätt att definiera kan den nuförtiden vara svårare att urskilja. Jonas Sjöstedt själv säger att arbetarklassen hela tiden förändras, och att en stor del av arbetarklassen i dag finns i exempelvis serviceyrken.

– Många i tjänstesektorn och serviceyrkena är de som har otryggast jobb, som har svårt att få fasta anställningar, har låga timanställningar och jobbar åt bemanningsföretag. Det är ofta de som har störst otrygghet. Det tycker jag är viktigt att se och göra något åt, säger Jonas Sjöstedt

Under valrörelsen har Jonas Sjöstedt gått ut med att han ska försöka att inte flyga alls. Men trots partiets miljöprofil äter han fortfarande kött. Här står han och väger, berättar han.

– Vi vet att vi måste äta mindre kött för klimatets skull. Jag tror inte att man kan säga till människor: du får inte äta något kött alls. Vi måste göra det enklare att välja det vegetariska, säger han.

Hur går det för dig med köttet då?

– Köttkonsumtionen går ner, det gör den. Vi har två vegetarianer i familjen, så det är till god hjälp.

Allianspartierna är missnöjda över att ni fått så mycket inflytande. S ville inte ha er i en regering sist. Vad tror du om era chanser att få inflytande efter valet?

– Vi har ju lyckats förvalta de röster vi fick väl. Går vi fram så kan vi göra ännu mer. Det finns kanske inga väljare som fått så mycket inflytande per röst som vänsterpartiets väljare. Det tänker vi försöka göra om.

LÄS MER: 13 röster: De kommer att styra landet efter valet 

Tre korta till Jonas Sjöstedt:

Hur skulle du beskriva vänsterpartiet med tre ord?

– Jämlikhet, feminism och klimat.

Vilka är era huvudmotståndare i valet?

– Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Vilken fråga som ni driver tror du att minst antal väljare känner till?

– Jag skulle tro att väldigt få känner till att vi har en grymt bra småföretagarpolitik. Där man får bättre social trygghet och att det blir mer ekonomiskt fördelaktigt att göra sin första anställning.

Fakta: Jonas Sjöstedt

Ålder: 53 år.
Bor: I en lägenhet i Midsommarkransen i södra Stockholm och har även en stuga i Umeå.
Familj: Frun Ann Mawe. Vuxna dottern Karin och tvillingarna Tor och Greta.
Bakgrund: Uppvuxen bland annat i Sundsvall, Västerås och Vänersborg. Gick med i Kommunistisk ungdom 1978. Montör på Volvo lastvagnar i Umeå från 1990. Europaparlamentariker mellan 1995-2006. Partiledare för Vänsterpartiet sedan 2012.
Senast lästa bok: Håller på med ”Den svavelgula himlen” av Kjell Westö.
Lyssnar helst på: Musik, mest amerikansk musik som blue grass och americana.
Favoritmat: Georgisk mat.
Det vet de flesta inte om mig: Spelade rugby som ung.
En person som inte är politiker som jag har som förebild: Rosa Parks.
Största passionen förutom politiken: Min familj.

Fakta: Metros partiledarintervjuer

Inför valet har Metros träffat partiledarna för alla Sveriges riksdagspartier för en exklusiv intervju på Metros redaktion om alltifrån sakfrågor till ideologisk hemvist. Du kommer kunna hitta alla intervjuerna i Metros papperstidning och under metro.se/val2018.

Här kan du läsa alla Metros partiledarintervjuer inför valet 2018

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset