När riksdagen för ett drygt år sedan röstade igenom den tillfälliga asyllagstiftningen, var det med vetskap om att den skulle göra det svårare för hbtq-flyktingar att få uppehållstillstånd, skriver Jonas Sjöstedt.
När riksdagen för ett drygt år sedan röstade igenom den tillfälliga asyllagstiftningen, var det med vetskap om att den skulle göra det svårare för hbtq-flyktingar att få uppehållstillstånd, skriver Jonas Sjöstedt.

När reaktionära, rasistiska, homo- och transfobiska krafter flyttar fram sina positioner måste vi som står upp för alla människors lika värde göra mer, skriver Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vänsterpartiet går med stolthet och rak rygg i Pridetåget. I år som alla andra år. För oss är det självklart att alla människor ska ha samma rättigheter oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

När vi nu samlas för att fira den 20:e upplagan av Stockholm Pride finns det mycket att vara glada och stolta över. Nyligen föreslog den svenska regeringen att transpersoner ska inkluderas i brottet hets mot folkgrupp och att det ska bli olagligt att diskriminera transpersoner. I Mocambique har man avkriminaliserat samkönade relationer, likaså i den centralamerikanska staten Belize. De senaste åren har bland annat Colombia och Irland infört samkönade äktenskap.

LÄS MER: DEBATT: M: Samhället ska inte vara ett hinder för HBTQ-personer att komma ut

Trots det, tränger sig en allvarlig ton på. Mörka krafter i vårt samhälle har gjort sig påminda de senaste åren. Inte minst genom den starkt homofobiska och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Samtidigt som svensk lagstiftning har blivit bättre på att inkludera de av oss som ryms inom HBTQ-rörelsen, vittnar aktiva inom RFSL att hatet och hoten har ökat. I Sverige 2017 blir människor misshandlade och trakasserade på grund av sexuell läggning. Det måste vi sätta stopp för. Arbetet mot hatbrott behöver stärkas och utvecklas.

Samma tendens ser vi i vår omvärld. Under våren rapporterades det om misstänkta mord av homosexuella i Tjetjenien, Prideparaden i Turkiet blev beskjuten och president Donald Trump fortsätter sin repression genom att införa ett förbud mot transpersoner i militären i USA.

LÄS MER: DEBATT: Pride handlar inte bara om fest – utan även om den dagliga kampen

Vi lever i en tid då runt 65 miljoner människor befinner sig på flykt undan krig och förföljelser. I Sverige har vi en lagstiftning som säger att den som känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning ska få rätt till asyl. Det finns stora brister i hur den rättigheten efterlevs och Vänsterpartiet är den nya, hårdare migrationspolitikens starkaste kritiker.
När riksdagen för ett drygt år sedan röstade igenom den tillfälliga asyllagstiftningen, var det med vetskap om att den skulle göra det svårare för hbtq-flyktingar att få uppehållstillstånd. Genom den nya lagen avskaffas möjligheten att få asyl som ”övriga skyddsbehövande”, vilket drabbar hbtq-personer som flyr, särskilt hårt.

När reaktionära, rasistiska, homo- och transfobiska krafter flyttar fram sina positioner måste vi som står upp för alla människors lika värde göra mer. Både för att främja hbtq-personers rättigheter runt om i världen, och för att Sverige ska bli en fristad för den som flyr undan homo- och transfobi. Vänsterpartiet kommer alltid att gå i bräschen i den kampen.

Det är med vetskap om detta, om med- och motgångar, som Vänsterpartiet önskar att Pride 2017 blir en fest och hyllning till allas vår frihet att tryggt få leva med vem vi vill, att få vara den man är. När vi går i paraden på lördag, så gör vi det för att den tillfälliga asyllagen ska rivas, för att Sverige ska bli en fristad för den som flyr undan homo- och transfobi och ta ledartröjan för hbtq-flyktingars rättigheter. Vi ses i tåget.

Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet

LÄS MER: Vill du också nå ut till en miljonpublik? Läs här om hur du debatterar i Metro.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset