Jonas Elgquist säger att beslutet var enkelt.
Jonas Elgquist säger att beslutet var enkelt.

Jonas Elgquists företag skulle på en resa till Rom. Men bilden på treårige Alan ändrade planerna. Nu skänker de i stället reskassan på 400 000 kronor till flyktingar från Syrien.

Bilderna på den döde pojken Alan som flöt i land på en strand har gjort att många har fått upp ögonen för den pågående flyktingkatastrofen.

Därför fick de 50 anställda på IT-företaget B3IT Connexions ett mejl under torsdagskvällen:

”Vi har budgeterat att lägga 400 000 kronor på en resa till Italien. Till stränder där barn flyter i land och där människor omkommer under fruktansvärda förhållanden. Människor på flykt från något ännu värre”, skrev företagets vd Jonas Elgquist i mejlet som Aftonbladet rapporterade först om.

LÄS MER: Så hjälper du flyktingarna med ett sms eller ett klick

I stället ska de skänka de 400 000 kronorna som resan skulle ha kostat till att hjälpa flyktingar.

– Det var ett väldigt enkelt beslut. Jag fick svar från kanske 30 stycken under kvällen som var fantastiskt positiva. Flera av dem vill skänka pengar från sin egen lön också, säger Jonas Elgquist till Metro.

Det var bilden på lilla Alan som fick honom att ta beslutet. 

– Om jag går till mig själv så är det så mycket elände hela tiden som gör att man får en viss distans till det. Den här bilden, det kunde lika gärna ha varit min son som är i samma ålder. Då kändes det så fruktansvärt verkligt, säger Jonas Elgquist.

Helgen då företaget skulle ha åkt till Italien kommer i stället att ägnas åt att samla in kläder till behövande.

LÄS MER: Uppgifter: 3-årige Aylan och hans familj var på väg till Sverige

Medier stavade tidigare Alan Kurdis namn Aylan, vilket påpekats av hans släkt. Misstaget ska ha skett i samband med transkriberingen av hans namn i samband med att familjen kom till Turkiet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset