Jonatan och Calle är bästa vänner men efter att Jonatan räddat livet på sin morfar har de kommit varandra ännu närmare.
Jonatan och Calle är bästa vänner men efter att Jonatan räddat livet på sin morfar har de kommit varandra ännu närmare.

Parkinsonsjuke Calle Dencker, 76, var bara några sekunder från att drunkna när hans barnbarn Jonatan, 10, lyckades rädda honom – Jag tänkte att det här är min sista stund i livet, men sen kände jag hans lilla hand, berättar Calle Dencker.

Privat
Calle brukar säga att han har lärt Jonatan allt han kan, men nu menar han att barnbarnet gått om honom.

Calle, 76, och barnbarnet Jonatan, 10, har en nära relation trots att morfar bor i Lund och Jonatan i Kalmar. Under höstlovet brukar de alltid åka till Vikenbadet i skånska Furulund. Men i år höll det på att sluta riktigt illa. Vad som skulle bli en trevlig eftermiddag i simbassängen höll på att sluta i en familjetragedi.

– Jag såg hur barnen skojade och busade i bassängen och ville också vara med, så jag simmade bort till dem, berättar han för Metro.

Calle, som har Parkinsons sjukdom, var i sina yngre dagar en riktigt duktig simmare. Men just den dagen svek krafterna honom helt och hållet, något som Hemmets Journal var först med att skriva om.  

– Jag tappade orken totalt och vispade omkring i vattnet, jag sjönk ner under ytan och försökte ta mig upp men fick den ena kallsupen efter den andra. Då tänkte jag att det här är min sista stund i livet, men sen kände jag hans lilla hand, berättar Calle.

Jonatan lyckades dra upp sin morfar och bogsera honom till bassängkanten där badpersonal senare kunde hjälpa att dra upp Calle.   

– Jag hann inte tänka så mycket utan jag bara kastade mig efter honom, berättar, Jonatan.

Han vill inte tänka på hur det hade kunnat sluta om han inte haft ett öga på sin kära vän och morfar. Efter händelsen har de kommit varandra ännu närmare och morfar kan inte prisa sitt barnbarn nog. 

 

– Vi är bästa vänner och jag känner en sådan tacksamhet över att få överleva och tacksamhet gentemot Jonatan, säger Calle.

Även mamma Anna-Maria Dencker är imponerad av sonens hjälteinsats.

– Den här händelsen har fått mig att inse att livet är skört. Men tack vare att Jonatan var så uppmärksam, finns min pappa och hans morfar kvar i dag, säger hon. 

►LÄS MER: Oskar, 6, räddade livet på sin pappa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset