Loda och sina gamla lagkamrater i Alliance. Bilden är från Dreamhack 2016.
Loda och sina gamla lagkamrater i Alliance. Bilden är från Dreamhack 2016.

Svenska Dota 2-proffset om framtiden i bolaget och när det verkar som om spelarkarriären kommer att vara över.

Jonathan ”Loda” Bergs beslut att ta en paus från spelet i Alliance slog ner som en bomb för några veckor sedan.

Nu kommer nästa överraskande besked från stjärnan.

– Vi ska jag hitta en person som tar min roll till nästa säsong som troligtvis kommer bli min sista, säger han.

Varför menar du att nästa säsong kommer bli din sista?

– Jag vet inte, det känns bara så. Jag börjar känna mig ganska mätt, säger det svenska proffset.

Att han helt ska sluta spela låter han vara osagt. I stället ser Jonathan ”Loda” Berg chansen att starta något nytt under Alliance flagg. Till exempel ett akademilag varifrån man kan plocka spelare till a-laget. Vad han själv skulle ha för roll i ett sådant projekt är en fråga för framtiden, enligt honom själv.

LÄS MER: Loda tar en paus – Alliance hämtar in Era som ersättare

– Det hade kunnat vara en coachroll eller en spelarroll. Det får vi vänta att se lite. Det finns mycket att utforska för att utveckla e-sporten. Jag har så mycket tankar kring e-sport, säger Loda och nämner bland annat funderingar på att ha fler än fem spelare i ett lag.

Han beskriver satsningen som ett drömprojekt och en chans att ge nya talanger en chans att synas i en bransch där det är oerhört svårt att slå igenom.

– Som jag ser det så måste vi ha ett ungdomslag när jag steppar ner. Jag vill verkligen satsa mer på ungdomar och Göteborg. Det är min dröm att göra det, säger han.

LÄS MER: NiP dumpar Dota 2-laget efter satsningen på LoL

I förra veckan avgjordes kvalet till jätteturneringen The international, där Loda lite överraskande spelade med ett annat lag, och av de fyra lagen som hade svenskar i truppen lyckades inget kvalificera sig. Det betyder ännu ett hårt slag mot Alliance och enligt Loda är fler förändringar i laget inte omöjligt.

– Det är lite en make it or break it-situation för några av spelare. De behöver en vinst. Det är dags att göra bra ifrån sig, sade Loda inför kvalet.

Den svenska Dota 2-profilens tidigare beslut att ta ett break kom efter en tids vikande resultat och för att hans roll som delägare i bolaget tagit mycket kraft på sidan av att leda laget.

– Jag kände inte att jag kunde vara den ledare som jag ville vara i laget. Efter Kiev majorn så hade vi lite problem i laget så då började jag känna mig fånge mellan ledningsrollen och laget, säger Loda.

När fansen får se Loda på slagfältet nästa gång återstår alltså att se.

LÄS MER: Juliano: Hade varit kul om något lag kunde slå oss

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset