Markus Jonsson trodde att AIK skulle gå bra i allsvenskan – men han trodde kanske inte riktigt att laget skulle leda serien efter 19 omgångar.
Markus Jonsson trodde att AIK skulle gå bra i allsvenskan – men han trodde kanske inte riktigt att laget skulle leda serien efter 19 omgångar.

• AIK:s backklippa utvecklas hela tiden • Blickar bara framåt

SUPERSÄSONG. Förra året spelade han i superettan med Öster, men när laget gick upp i allsvenskan valde Markus Jonsson att gå till AIK. Där har succén varit total och nu pratas det till och med om landslaget.
– Det är bara att suga åt sig, säger AIK:s högerback

I den allsvenska premiären på Råsunda i april vände Gefles René Makondele ut och in på honom innan gästerna från norr gjorde 1–0. Ingen rolig start för nyförvärvet Markus Jonsson. Sedan klev Jonsson upp och satte en straff till 1–1 och sedan dess har han aldrig blickat bakåt.
– Det var en tuff första match. Vi spelade inte bra försvarsspel och man hamnade i många en-mot-en-situationer där man inte hade någon täckning. Sedan dess har vi bara blivit bättre och bättre, menar Jonsson.

Ja, laget leder allsvenskan och kan vara på väg mot ett sensationellt SM-guld. Jonsson är dock inte lika överraskad som många andra.
– Jag har sagt från början att vi kommer att komma
topp fyra och det finns väl ingen anledning att ändra på det tipset. Å andra sidan hade jag kanske inte trott att vi skulle leda serien efter 19 omgångar och att allt skulle gå så bra.
Bra för laget och bra för Jonsson. Han nämns till och med i landslagsdiskussionen nu. En otrolig utveckling för den 25-årige försvararen.
– Det är förstås väldigt kul att folk pratar om det där. Det är bara att suga åt sig. Det visar väl att man har gjort något bra. Samtidigt är det inget som jag går runt och tänker på. Det är mest media och experter som pratar om det där. Inte jag.

En ny stark insats i kvällens derby mot Hammarby kanske kan ge honom chansen snart. En ny landslagstrupp ska ju snart tas ut. Ett som definitivt är säkert är i alla fall att om det blir straff för AIK så kliver Jonsson fram. Och sätter den?
– Ja, det hoppas jag. Men det finns inga garantier, säger mannen som aldrig missat. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset