Flaggan på den röda planeten Mars.
Flaggan på den röda planeten Mars.

Som en del i sitt examensarbete från Beckmans Designhögskola i Stockholm har 24-årige Oskar Pernefeldt designat en flagga för Jorden. Och nu har den blåvita flaggan fått stor internationell spridning.

Oskar Pernefeldt

Oskar Pernefeldt personliga favorit bland bilderna. En austronaut på väg ut i rymden med flaggan på ärmen.

Oskar Pernefeldt
Oskar Pernefeldt
Oskar Pernefeldt
Oskar Pernefeldt

Flaggan i sin minimalistiska enkelhet.

– Jag är väldigt flaggintresserad och vet ganska mycket om flaggor och det känns som att vi på jorden alltid haft en tradtition att signalera vart vi kommer ifrån, och det är någonting som jag tycker att vi borde göra även om man tar ett steg ut i rymden och då tycker jag att det är mer intressant att säga att man är från jorden än att säga att man är ifrån Ryssland, USA, Kina eller så, säger Oskar Pernefeldt till Metro.

Tanken är att flaggan inte bara ska pryda astronauters ärmar utan även kunna viftas med under såväl sportevenemang som utanför var mans hem och utsmycka internationella byråkratiska mötesrum.

Enligt Oskar är den relevant av olika anledningar.

LÄS MER: Karta över allt rymdskrot

– Förutom att den signalerar vart man kommer ifrån så känns det som att jorden behöver den här påminnelsen just nu att vi delar den här jorden. Vi har ju dels milljödebatten som pågår just nu med olika länder som inte skriver på Kyotoavtalet, sen har vi masspridningar av flyktingar över gränser och vi behöver ta hand om varandra på massa olika plan.

På sin hemsida beskriver han tanken bakom flaggans utformning:

"Det blå fältet representerar vatten som är nödvändig för livet – också eftersom haven täcker det mesta av vår planets yta. Blommans ytterringar bildar en cirkel som kan ses som en symbol för jorden som planet och den blå yta kan representera universum."

LÄS MER: Astronaut spelade in skiva i rymden

Och trots att flaggan är en del av hans examensarbete i visuell kommunikation från Beckmans Designhögskola i Stockholm har den väckt enormt intresse . Internationella tidningar som Washington Post och franska Le Monde är bara några av många som uppmärksammat den.

– Jag lanserade projektets hemsida i måndags och första dygnet fick det 450 000 besök. Ja g har verkligen blivit bombarderad med mejl vilket är superkul, och massor av människor som blivit rörda av flaggans symbolik och vad den betyder.

Idén om en flagga för jorden är inte unik. Tidigare försök har gjorts, men enligt Oskar Pernefeldt har inte varit vexillologiskt  korrekta.  De har med andra ord inte levt upp till alla kriterier.

LÄS MER: Miljardärerna tävlar om internet i rymden

Så här har Pernefeldt konstruerat den ännu inofficiella flaggan för planeten Tellus.

Construction of The International Flag of Planet Earth from Beckmans College of Design on Vimeo.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset