Vår planet är på väg mot en ”mini-istid” – och enligt forskare kan vi vara där om bara 15 år.

Avico Ltd / Alamy

Senaste gången jorden gick in i en så kallad mini-istid var för drygt 300 år sedan. Då varade den från 1645 till 1715. Enligt The Independent har brittiska forskare genom en ny, mer exakt analysmodell, nu kommit fram till att det kan vara dags igen.

Enligt Valentina Zharkova, professor vid National Astronomy Meeting i Llandudno, Storbritannien, som presenterat studien, har de med hjälp av den nya modellen bättre kunnat förutsäga solens cykler.

Resultatet visar att solen inte bara beter sig mer oregelbundet än vad man tidigare trott, utan att själva solaktiviteten kan komma att sjunka med 60 procent mellan 2030 och 2040.

LÄS MER: Lugn sol kan varsla om mini-istid

För att få fram detta har forskarna mätt två olika magnetiska vågor i solens innanmäte och funnit ett samband mellan minskad solaktivitet och att solsystemets största stjärna under sina kommande två cykler kommer att ha färre solfläckar än tidigare.

– Genom att kombinera vågorna och jämföra med data för den innevarande solcykeln såg vi att våra förutsägelser stämmer till 97 procent, säger Valentina Zharkova enligt The Independent.

LÄS MER: Istiden – inte så isig som man trott

Om uträkningen stämmer kan det innebära att jorden går in i en mini-istid redan om 15 år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder