Skalvet inträffade nordost om regionen Iwaki.
Skalvet inträffade nordost om regionen Iwaki.

Ett kraftigt skalv med magnituden 6,9 i den japanska grynigen orsakade en tsunami som hotade landets tidigare drabbade östkust. En dryg timme efter skalvet slog tsunamin till mot regionen Fukushima. Men vågen på 90 centimeter orsakade inte några befarade skador.

Skalvet inträffade 61 km ostsydost om Namie och utanför staden Iwaki i regionen Fukushima i Japan klockan 05.59 lokal tid, strax för klockan 22 svenskt tid. USA:s geologiska myndighet USGS utfärdade omedelbart en tsunamivarning efter jordbävningen. Sirener ljöd efter kusten och invånare manades att omedelbart evakuera och ta sig till högt belägna områden.

En kraftig våg slog in mot Fukushimas kust 07.07 lokal tid, klockan 23 svensk tid enligt japanska mediebolaget NHK. Staden Soma nåddes av en våg som mätte 90 centimeter, medan hamnen i Onahama söder om Iwaki nåddes av en våg som mätte 60 centimeter. I Sendai mättes en våg på 140 centimeter strax efter midnatt.

Kylanläggning avstängd

"Evakuera från kustområden, ta er upp i höga byggnader. Var vänliga evakuera direkt", fortsatte programledaren i tv-kanalen NHK World att uppmana om och om igen. Invånarna ombads också att klä sig varmt på grund av kylan.

Premiärminister Shinzo Abe befinner sig i Buenos Aires i Argentina. Därifrån meddelar han att den japanska regeringen kommer att göra sitt bästa för att hjälpa dem som drabbas efter jordbävningen.

Jordbävningen inträffade utanför den kuststräcka där Fukushima Daiichis kärnkraftverk ligger och som drabbades av en av världens värsta kärnkraftskatastrofer vid tsunamin våren 2011.

Kylsystemet i kärnkraftverket Fukushima II upphörde att fungera, men Tokyo Electric Power Company uppger att det befintliga vattnet kring reaktorkärnan är tillräckligt kallt för att det inte ska utgöra någon fara för stunden, rapporterar NHK.

Tror inte på allvarlig tsunami

Omfattningen av jordskalvet och eventuella skador var svåra att bedöma direkt efter jordbävningen.

– Min bedömning är att det här inte är ett skalv att bekymra sig över, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, till TT.

Orsaken är att skalvet inträffat ganska långt ute till havs och långt från bebyggelse

– Sedan är det för litet för att orsaka en allvarlig tsunami. Jag skulle bli mycket förvånad om att det skulle vålla några större problem.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset