Arkivbild.
Arkivbild.

2015 omsatte skönhetsindustrin 2,4 miljarder kronor, och en av de mest populära behandlingarna just nu är ögonbrynstatueringar. Men branschen är i princip helt oreglerad, och många är missnöjda efter att de genomgått en behandling. Det kan P3 nyheter idag berätta.

”Jag gick runt och såg chockad ut hela tiden. Jag såg ut som en clown, med ögonbrynen så högt upp. Det är inte som att de var lite ojämna, de var helt skeva.” Så säger 24-åriga Josefin till P3 Nyheter som idag kan berätta om den närmast oreglerade marknaden för ögonbrynstatueringar.

Josefin, som bor utanför Göteborg, hade alltid haft ljust hår. Hon fick färga och måla sina ögonbryn eftersom hon tyckte att de såg för tunna ut annars. Men efter att ha sett ett erbjudande åkte hon under början av 2014 till en salong i centrala Göteborg för att tatuera sina ögonbryn. I salongen hängde diplom efter diplom på väggarna.

Men när hon sedan får se resultatet av tatueringen blir hon upprörd. Hennes ögonbryn såt sneda ut. Hon får höra att det inte är något konstigt, det rör sig bara om lite svullnad. Svullnaden försvann efter några veckor, men ögonbrynen blev inte rakare för det.

LÄS MER: Amanda, 24 år: Därför skönhetsopererade jag mig

Skönhetsindustrin i Sverige omsatte 2,4 miljarder kronor 2015. Och ögonbrynstatueringar har blivit allt mer populärt. Mikropigmentering, puderbryn, ombre och microblading är några av metoderna som ofta används. Microblading, där man tatuerar in streck i huden för att simulera hår, används ofta för att skapa en tredimensionell effekt.

– Det är oerhört lukrativt. Att det finns mycket pengar i omlopp gör att det finns en stor önskan för oseriösa att ge sig in i branschen, för det finns mycket pengar att tjäna, säger Eva Nilsson Bogeholm, som ledde den så kallade Skönetsutredningen, som syftade till att få fram en ny lag för kroppsbehandlingar, till P3 nyheter.

För det finns inga krav på utbildning för den som vill börja tatuera ögonbryn. Och i princip vem som helst kan öppna en salong.

Det enda landets kommuner kan göra är att undersöka om krav på hygien och miljöbalken följs. Är en salong inte steril nog kan man drabbas av blodsmittor som hiv och hepatit.

Salongerna behöver dock inte anmäla sin verksamhet till kommunerna, och då kan kommunerna heller inte kontrollera dem. Enligt P3 Nyheter finns det i landet åtminstone 26 oregistrerade salonger. Åtminstone åtta salonger i Sverige ska på grund av sina hygienbrister förbjudits från att bedriva ögonbrynstatueringar.

Det gör att det inte går att veta hur många som faktiskt blir missnöjda. När P3 Nyheter ringer runt till salonger berättar de flesta att de får in dagliga samtal från missnöjda kunder. Och den som är missnöjd hamnar ofta i en svår situation.

LÄS MER: ”Lag ska reglera skönhetsoperationer”

24-åriga Josefin har fått genomgå flera behandlingar för att få bort tatueringarna, så att hon kunde få nya. Men vid microblading, där ”strån” snittas in i huden, kan i vissa fall leda till ärrbildning. Då får man leva med ärren resten av sitt liv.

Några veckor efter att hon först tatuerat ögonbrynen försökte hon gå tillbaka till salongen, för att se att den stängt. Fortfarande har Josefin inte lyckats komma i kontakt med personen som tatuerade henne. När P3 Nyheter når personen försvarar hon sig först, sedan lägger hon plötsligt på luren.

Fakta: Ögonbrynstatueringar

Ögonbrynstatueringar är en kosmetisk tatuering som innebär att man ovanför ögonen tatuerar in små streck i olika riktningar för att det ska se ut som hårstrån.

Det krävs ingen speciell utbildning för att få tatuera ögonbryn. Flera företag tillhandahåller dock kurser, ofta ett par dagar långa, där du kan ”certifieras”.

Källa: SVT, P3 nyheter

LÄS MER: Så många svenskar kan tänka sig att göra ett skönhetsingrepp

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset