Tonåringar som drabbas av cancer kan må dåligt långt senare i livet, visar en studie. Josefine, 20, är frisk sedan flera år men dras fortfarande med jobbiga tankar.

Fem dagar innan julafton 2007 satte sig läkarna vid sidan av Josefine Arebratts sjukhussäng och berättade att hon hade drabbats av cancersjukdomen leukemi. Beskedet satte punkt för flera månaders grubblande och återkommande läkarbesök för att reda ut vad som egentligen var fel med hennes sviktande hälsa.

– Min reaktion var att då sätter vi i gång, jag kände mig plötsligt väldigt produktiv. Sedan fick jag reda på att jag skulle tappa håret. Det var först då jag blev ledsen, jag fick panik och kände att nej, det här händer inte.

Efter en lång och påfrestande behandling som pågick under hela högstadiet kunde läkarna slutligen berätta att hon var frisk. Josefine Arebratt var på väg att fylla 16 och trodde att livet skulle bli som vanligt igen – men hon sjönk ned i en djup identitetskris och kände att hon inte hade någon att prata med.

– Under behandlingen var de väldigt noga med att jag skulle få prata med en psykolog, men inte efteråt. Jag tror att jag hade behövt prata med någon som varit sjuk under ungefär samma tidpunkt i livet, och kunnat få en bekräftelse på att det är jobbigt men att det går, säger hon.
 

►LÄS MER: Systrarna Marlene och Mary, 5, fick cancer efter varandra


En ny svensk studie visar att en cancerdiagnos under tonåren kan ge ångest, depressionssymptom och minskad livskvalitet långt senare i livet. En tredjedel av ungdomarna upplever ångest tio år efter diagnosen. 

– För en del av personerna i den här gruppen dyker problemen upp först då. De har inte haft problem tidigare, säger Louise von Essen, professor vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, som har lett forskargruppen.

När ungdomarna träffar en partner och börjar fundera på att skaffa familj kan tankar kring sjukdomen åter aktualiseras.

– Sjukdomen och hotet mot ens liv gör att man under lång tid kan leva överbeskyddat och isolerat vilket kan påverka exempelvis förmågan till nära relationer, säger Louise von Essen.

Josefine Arebratt, som i dag är 20 år, berättar att hon fortfarande mår dåligt i perioder när minnena och känslorna från sjukdomsåren kommer tillbaka. 

– Jag känner att jag blev bestulen på tre år av mitt liv, de tog det från mig, och de åren får jag aldrig tillbaka.
 

►LÄS MER: Fabian, 28, om stödet efter cancerbeskedet: ”En religiös upplevelse”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa