Josefine Wassberg hade nyligen fyllt 25 år när hon fick en stroke. Trots att den förändrat hennes liv för alltid är hon tacksam. – För mig har det inneburit ett rikare liv, säger hon.

Den där lördagskvällen i september 2012, var Josefines pojkvän bortrest. Därför hade hon passat på att samla tjejkompisarna på en förfest hemma hos sig. Stämningen var på topp och alla var sugna på att gå ut. Men plötsligt föll Josefine ihop på golvet.

– Det smällde till i nacken och i bakhuvudet. Jag skrek högt, smärtan var obeskrivlig, berättar hon för Metro.

Sedan svartnade allt. När hon väl kom till medvetandet låg hon på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där hon bor. Det visade sig att Josefine fått en stroke. Ett blodkärl i hjärnan hade spruckit vilket orsakat en kraftig blödning, något som Hjärnfonden var först med att skriva om. Hon blev kvar på sjukhuset i totalt två månader och när hon väl fick åka hem, var hennes liv förändrat för alltid.

– Vanliga vardagssysslor blev plötsligt jättejobbigt. Jag var ständigt trött och många gånger kände jag mig som en 80-åring i 27-årings kropp, säger hon.

Hjärntröttheten som ofta följer med en stroke hade gjort henne svag. Att bara gå och fika med en kompis gick inte, det blev för mycket intryck och ljud på en och samma gång.

– Jag mådde jättedåligt och kände mig så ensam. Eftersom det inte märktes i min kropp så var det många vänner som inte förstod hur jag kände mig, säger hon.

Innan Josefine drabbades av stroke levde hon ett vanligt liv. Hon pluggade till lärare och jobbade extra i en klädbutik på helger. Efteråt kände hon länge en skam över att ha drabbats av stroke i så ung ålder, men nu har det vänt. Mycket tack vare yoga och arbetsträning.

– Stroken har gett mig en helt ny livsinsikt och jag har blivit tvungen att lyssna på mig själv och verkligen känna efter vad jag mår bra av och inte. För mig har det inneburit ett rikare liv, säger hon.

I dag den 12 maj är det internationella strokedagen. Därför har Hjärnfonden startat kampanjen Felhand.se. Genom att symboliskt skriva sin namnteckning med fel hand på deras hemsida vill de uppmärksamma följderna av en stroke.

 – Tanken är att ge en inblick i hur svårt det kan vara att göra saker man tar för givet på nytt,  säger Gunilla Steinwall, generalsekreterare på Hjärnfonden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset