Josefin Gröndahl, 28, är en av många kvinnor med "den dolda kvinnosjukdomen" endometrios. Att den ökar svårigheterna för att bli gravid var något hon tänkte mycket på innan hon blev gravid med sonen Otis, som föddes så sent som 15 februari i år.
Josefin Gröndahl, 28, är en av många kvinnor med "den dolda kvinnosjukdomen" endometrios. Att den ökar svårigheterna för att bli gravid var något hon tänkte mycket på innan hon blev gravid med sonen Otis, som föddes så sent som 15 februari i år.

För tre år sedan fick Josefine Gröndahl, 28, diagnosen endometrios. Efter tio år av magproblem och magont, turer in och ut på sjukhus som inte konstaterade mer än ”diffusa magsmärtor” slog läkare fast vad hon sedan länge haft på känn.

I nästan tio år gick Josefine runt och försökte lista ut vad magontet och den återkommande smärtan berodde på. Först 2012, vid 25 års ålder, diagnosticerades hon med endometrios.

– Dels var det en lättnad, men samtidigt är det en jättestor sorg att veta att du har en kronisk sjukdom som det inte finns något botemedel för och som det i dagsläget inte finns några bra mediciner för, säger Josefine till Metro.

Endometrios är en sjukdom som drabbar var tionde person med livmoder och kan orsaka kronisk smärta och svåra skador i livmodern. Den kan komma i alla åldrar men precis som för många andra dök Josefines symptom upp redan i tonåren.

Magproblemen har sedan dess kommit och gått i perioder, eller i skov som det kallas, och varierat i smärtograd. Det började redan ett år efter att hon fick sin mens, och så här i efterhand står det klart att problemen uteslutande berodde på endometrios.

Sjukdomen upptäcktes när hon opererade bort en cysta stor som en apelsin på ena äggstocken.

– När de opererade mig så hittade de endometriosblåsor och härdar, som det kallas, i hela buken och på äggstockar, livmoder och på tarmar.

Josefine beskriver åren innan diagnosen som mycket fram och tillbaka. Likt många drabbade kantades de av en rad felaktiga diagnoser. Hon säger att läkare inte lyssnade när hon efter sökningar på nätet upptäckt sjukdomen och då bad om en gynekologundersökning. I stället konstaterades ”diffusa magsmärtor”.

Vid ett läge blev hon även erbjuden antidepressiva.

– Jag tror att det är ganska vanligt när man har endometrios, innan sjukdomen konstateras, att om de inte hittar något fel så blir läkarna frustrerade och då tror att de i stället att det sitter uppe i huvudet, men det gjorde det ju inte.

Av alla ofrivillig barnlösa beräknas 25 till 50 procent ha endometrios. Josefin blev så sent som den 15 februari i år mamma till sonen Otis, efter en graviditet som trots två cystor var förhållandevis smärtfri. Svårigheterna att bli gravid är har också varit något hon tidigare tänkt på.

– Nu har jag haft så himla tur att jag har kunnat bli gravid, men det har också varit en allmän oro. Tänker man på att var tionde kvinna har det här så är det ju ett jätteproblem.

Sedan operationen för tre år sedan har hennes hälsa blivit mycket bättre, även om sjukdomen i perioder påverkar och begräsar henne i vardagen.

– När jag har mens har jag ibland så pass ont att de här vanliga vardagssysslorna kanske inte går att utföra. Så det är klart att vardagen blir påverkad eftersom du aldrig vet när den kan bryta ut. 

Felix Bergenholtz
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset